FB pixel

Tönköly, a gyógyító gabona

Tönköly, az éltető gabona

Egyik legősibb gabonfajtánk a tönkölybúza, vagyis annak elődje a tenkel, vagy más néven tönke. Amikor tönköly kenyeret eszünk, életerőt szívunk magunkba.

Szent Hildegard, a XII. század egyik leghíresebb csodatevője elsősorban a tönkölyt alkalmazta csodatévő gyógyszerként. „A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi búza fajta, aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészségesebb lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes”- írja Szent Hildegárd.

A tönkölybúza javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat, energiával látja el az izmokat, a kötő- és védőszöveteket.

Ma már bizonyított tény, hogy napi 100-150 gramm teljes őrleményből származó tönköly termék (kenyér) képes biztosítani az ember napi esszenciális aminosav-, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes őrlésű tönkölyliszt energiatartalma közel 74%-kal nagyobb a közönséges búzáénál. Rendszeres fogyasztása áldásos mindenkire kiváló beltartalmi értékei, és természetes eredetű nyersanyag- és rost tartalma miatt.

Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A,D,) és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a benne lévő cukrot. Fehérjetartalma 6x magasabb a közönséges búzához képest, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz.

A tönköly a legtisztább gabona, zárt kalász szerkezetének köszönhetően

Érdemes megnézni a tönkölybúza kalászát. Jól látszik, hogy a kalász teljesen bezárja a magot, így az rendkívül ellenálló a környezetszennyezéssel szemben. Mérési tesztek igazolják, hogy a tönkölybúza a legtisztább gabona. Használjuk gyakrabban kenyér vagy sütemény sütés során!

Frissen őrölve, nem keverve

A hántolt tönkölybúzát őröljük lisztté és minden értékes elemét süssük bele a kenyérbe – ajánlja Nyers Csaba, a Gabonakonyha könyv írója. Csak akkor érezhetjük áldásos hatását ennek a fantasztikus gabonának, ha a csírát és korpát is elfogyasztjuk.

Érdemes ezt a gabonát frissen őrölni otthoni gabonamalomban. Így csodálatos íze, kellemes állaga és magas beltartalmi értéke egyaránt táplálja a lelket és a testet. 

 

Kedvenc receptjeink tönkölybúzából: