FB pixel

Teszteltük a legjobb kenyérsütőgépet, a Panasonic SD ZB2512-t!

Kezdődik az iskola, sok sok teendővel, gyakran rohanós reggelekkel. Ilyenkor még több dologra szeretnénk figyelni: tápláló és finom szendvicseket szeretnénk adni gyermekeinknek reggelire vagy tízóraira, és az esti közös beszélgetéssel zajló vacsoráknak is fontos alapja a ropogós és egészséges kenyér. A bolti kenyér nem a legjobb választás, még sincs mindig időnk vagy erőnk a kézi kenyérsütésre. Mi a megoldás? Vásároljunk egy otthoni kenyérsütőgépet, és ha tehetjük, válasszuk a legjobbat!

Valóban ez a legjobb kenyérsütőgép!

Ez a Panasonic kenyérsütőgép sok megkülönböztető előnyt tudhat magának a többi készülékkel szemben:

  • automatikus élesztő adagoló
  • gyümölcs- és magadagoló
  • időzítő
  • fehér, teljes kiőrlésű,kovászos (élesztős),vagy akár gluténmentes kenyérsütés
  • változtatható méret, ropogósság

De nézzük, a tesztelés során mennyire voltunk elégedettek az itt felsorolt előnyökkel.

Megjelenés

Az SD-ZB2512 modell a Panasonic legmagasabb kategóriájú kenyérsütő gépe, mely funkciót mellet, kétségtelenül sokkal mutatósabb is, mint a legtöbb hasonló célú készülék.

Mi különösen szeretjük a kontrasztot a fényes fém test és a magas fényű fekete tető, illetve az irányítópanel között. A készülék magas és vékony, ami azt jelenti, hogy kevesebb helyet igényel, mint a legtöbb kenyérsütő gép, amivel eddig találkoztam, így könnyebben lehet helyet találni neki a konyhapulton.

 

Tulajdonságok

Az SD-ZB2512 készülék rendelkezik gyümölcs- és magadagolóval, mely az extra összetevőket a sütési ciklus legjobb pillanatában automatikusan teszi a tésztához. A legtöbb kenyérsütő géptől eltérően, a Panasonic csúcsgépe egy automatikus élesztő adagolóval is rendelkezik, mely a sütési folyamat során, a megfelelő időben adagolja az élesztőt a tésztához, így nem kell aggódnunk, hogy más összetevőkkel is kölcsönhatásba kerül, és túl korán aktiválódik. Speciális felszerelésének része továbbá a dupla hőmérséklet-érzékelő, melynek segítségével a sütési programot hozzáigazítja a konyha hőmérsékletéhez, valamint a benne lévő alapanyagok hőmérsékletéhez.

A mellékelt színes Használati Útmutató világos, mindenki számára könnyen értelmezhető segítséget nyújt és meglepően sok és érdekes receptet tartalmaz.

 

Működés közben

A készülék menürendszere egyszerű, könnyen kezelhető. A sütőtartály rendkívül könnyen, egy kis fordítással a helyére illeszthető. Ha ezzel megvagyunk, csak kiválasztjuk a ’Menu’ gomb segítségével az általunk kiszemelt programot, majd a kenyér méretét (kicsi, közepes, nagy) és végül a héj ropogósságát is beállítjuk. Ha reggel szeretnénk a friss kenyér illatára ébredni, akkor az időzítő lesz segítségünkre: akár 13 órás késleltetési időt is beállíthatunk. Ez különösen nagy előny más készülékekkel szemben!

Az egyetlen dolog, amire kicsit jobban kell figyelni: az élesztő behelyezése. A gyümölcs- és mag adagolótól eltérően – mely kivehető, hogy könnyebben tudjuk az összetevőket betenni – az élesztő adagoló rögzítve van a helyén, így némi ügyesség szükséges, ha nem akarjuk, hogy a lyuk mellé is jusson néhány szem.

 

És ami igazán fontos: kenyérsütőgéptől eddig soha tapasztalt ízvilág!

A Panasonic SD-ZB2512 eddig minden általunk végzett sütéskor egyenletesen szellős és jól átsült vekniket készített, de a fehérkenyér különösen nagy meglepetés volt: egyszerűen tökéletes! Lágy és kitűnő bélzetű, rugalmas de nem rágós. Teljesen más volt, mint a korábban kóstolt "tipikus" kenyérsütőben készült kenyereknek. A teljes kiőrlésű kenyereknek szintén kitűnő és mindig ugyanolyan textúrája volt, mely lehetővé tette, hogy tisztán, morzsálódás nélkül vágjuk fel kenyerünket.

 

Fedezzük fel az extrákat!

A napraforgó magos-, és a paradicsomos kenyérrel is rendkívül elégedettek voltunk, a magok és az aszalt paradicsomok és fűszerek teljesen egyenletesen oszlottak el, az íz pedig csodás volt! A készülék új, rusztikus kovászos kenyér programját is kipróbáltuk, előtészta készítéssel. Itt sem maradt el a várt eredmény!

A pizza tészta dagasztó program 45 perc alatt rugalmas, mégis könnyen nyújtható, ízletes tésztát készített. A mazsolás kalács tészta pedig egyenesen mennyeire sikerült!

Kovászos kenyér program (előtésztás)

A készülék kovászos kenyeret is tud sütni. Félreértések elkerülése végett, kovászos kenyeret, mely 12-14 órás kovásszal készül, mely lisztből, vízből és minimális élesztőből van indítva. A fermentáció a gépben megy végbe, két fázisban. Először el kell készíteni egy kis pohárban a kovászt (előtésztát) a recept szerint. 12 órával később a kovászt át kell tenni a dagasztó edénybe és hozzá kell tenni a többi hozzávalót, és ebből süti meg a gép a rusztikus kovászos kenyeret. A gép nem alkalmas természetes (vad) kovásszal dolgozni. 

A Panasonic SD-ZB2512 nem mondható olcsónak, azonban vitathatatlanul a legjobb otthoni kenyérsütő gép. Az egyetlen rendkívül kifinomult, automatikus élesztő adagolóval rendelkező készülék, mely elképesztő hatékonysággal segíti az egyenletesen tökéletes minőségű kenyérsütést.