FB pixel

Sage Super Q: a legjobb turmixgép nyomában

Rendkívül magas elvárásaink voltak a Sage csúcskészülékével kapcsolatban, ugyanis a piac legjobb turmixgépét kerestük. A Super Q rendkívül sokat ígér: egy olyan sokfunkciós konyhai turmixgépről van szó, mellyel smoothie-kat, zöld smoothie-kat, krémleveseket, jeges koktélokat készíthetünk, de darálhatunk rajta jeget, készíthetünk vele magvajakat, szószokat és önteteket, őrölhetünk rajta fűszereket vagy akár lisztet is.

Fő paraméterek:

 • 2400 wattos motor
 • 300 km/h sebességgel működő rozsdamentes késrendszer
 • Automata programok: zöld smoothie, smoothie, krémleves, jégdarlálás, fagyasztott desszertek (sorbet)
 • Manuális állítási lehetőség 6 fokozatban: keverés, turmixolás, darálás, aprítás, pürésítés, őrlés
 • A csomagban kétféle turmix fej: egy 2 literes nagy kancsó, és egy 0,7 literes hordozható turmix poharat.
 • Automata mosóprogram
 • Vákuum fej csatlakoztatási lehetőség

Első benyomások

Már a kicsomagoláskor látszik, hogy a Super Q igazi felsőkategóriás készülék. A gép aljzata robosztus, stabilan áll a pulton. A speciális kialakítású, nagyméretű titán kancsót nagyon könnyű ráilleszteni a gépházra. A kancsón négyféle nemzetközi jelölés található (uncia, bögre, mérőpohár, ml), ami hasznos akkor, ha bögrés vagy poharas recepteket használunk. A kancsó teteje három irányból illeszthető a kancsóra. A rajta lévő gumicsíkok biztosítják, hogy a kancsóban készülő ital, leves ne fröccsenjen ki. A tetején egy extra, kicsavarható nyílás is található, amin keresztül később is bármit adagolhatunk a turmixba. Ezen a nyíláson keresztül csatlakoztatható a Sage vákum fej is. A csomagban a nagy kancsón felül egy hordozható poharat is találunk, ami szintén titán anyagból készült és egy saját, kisebb turmixfej van hozzá, és egy spatula.

Profizmus, biztonság, kényelem

A készüléket összerakva rögtön világos, hogy a Sage mindenre gondolt. Minden alkatrész tökéletesen illeszkedik a másikhoz, nem "nyekereg", nem kell semmit feszegetni. A kancsó teteje tökéletesen zár, maga a kancsó azonnal becsúszik a helyére. A gép használata biztonságos, a betöltő nyílást használva esélyünk nincs a 300 km/órával forgó késekhez érni. A kancsó annak ellenére, hogy nagy, könnyű. Minden a kényelmünket szolgálja, az intelligens kijelző, mely helyettünk számol-gondolkodik, a leves program, mely melegít is, és a mosó funkció, melynek használatától le voltunk nyűgözve. Ugyanis a legkellemetlenebb dolog egy turmixgép esetében a mosogatás. 

Turmix vagy smoothie?

A fellelhető szakirodalmak szerint az eredeti különbség turmix és smoothie között az, hogy a turmix tej vagy joghurt alapú, míg a smoothie csak zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmaz, de mára a két fogalom összemosódott. Az igazán elhivatottak zöld smoothie-kat isznak, és azt kizárólag olyan gépben készítik, mint a Sage, amely működés során egyáltalán nem melegíti fel turmixolás közben az italt, így az nem veszít vitamin tartalmából. A vákuumos technológia is ugyanezt segíti, ugyanis a gyümölcsök és zöldségek nem oxidálódnak, és hosszabban megőrzik vitamin tartalmukat, nem is beszélve arról, hogy az ízek és a színek intenzívebbek lesznek.

A Sage Super Q elsődlegesen egy turmix és smoothie gép, így először a smoothie és zöld smoothie automata programokat teszteltük, majd végül a manuális verziót is használtuk. Készítettünk növényi tejes, joghurtos, tejes és teljesen vegán variációkat, melyeket kipróbáltunk friss és fagyasztott alapanyagokkal is. Az eredmény minden esetben megdöbbentő volt. Fantasztikus állagok, kiemelkedően harmónikus ízek, élénk színek és illatok. Egyik italban és levesben sem maradt zöldség vagy gyümölcsdarabka, tehát az ígéret, mely szerint a kés számára nincsenek vakfoltok, igaz. Véleményünk szerint ez a legjobb smoothie készítő a piacon. 

Itt jegyezzük meg, hogy a felhasználónak lehetősége van automata programokat használni, vagy akár egészen egyedi beállításokon is működtethető a tekerőgombbal a gép.

Mi tehát a különbség a piacon fellelhető olcsóbb smoothie készítő és a Sage Super Q között?

1) Aprítási erősség: egy olcsóbb készülék csak egy fokozaton tud működni. A Super Q-n ez szabályozható a zöldség vagy gyümölcs keménységének megfelelően. Az automata programok ráadásul ezt menet közben változtatják! 

2) Teljesítmény: kis gép kis teljesítmény, nagy gép, nagy teljesítmény. A robosztus Super Q 2400 wattos motorja bármilyen keménységű zöldséggel elbír, és a kést 300 km/óra sebességgel hajtja. 

3) Kancsó anyaga: az olcsóbb készülékek ma már ugyan BPA mentes műanyagból készülnek, de hamar opálossá válnak. A Super Q Tritan kancsója csillog-villog, nem karcolódik és mosogatógépben is mosható, holmályosodás nélkül! 

4) Kés rendszer és kancsókialakítás, pulzálás: az olcsóbb készülékek egy sebességen turmixolnak és a felhasználó gyakran rázogatja a készüléket, hogy minden darabka a késre essen. A Super Q esetében ez nem fordulhat elő. A kancsó és a késrendszer kialakítása, valamint a programokban lévő pulzálás tökéletesen homogén turmixokat és smoothie-kat készít. 

 

5) Intelligens kijelző: az olcsóbb készülékeken általában egyáltalán nincs kijelző. Több, prémium kategóriás készülék mutatja a turmixolás erősségét, de olyan készüléket egyelőre nem találtunk a piacon, mely mutatja a hátralévő időt, a kiválasztott programot, az aprítás erősségét és minden hasznos információt. 

6) Ital felmelegedés, vitamin veszteség: az olcsóbb készülékekben a smoothie-t tovább kell turmixolni a kisebb motorteljesítmény és az alacsonyabb minőségű kések miatt. Eközben az ital melegszik, a vitaminok égnek. A Super Q zöld smoothie programja kb. 40 másodperces és a gyorsaság és pulzálás miatt nem melegszik az ital. 

7) Vákuum feltét lehetőség: olcsóbb készülékek esetében egyáltalán nem találkoztunk ilyennel. Pedig aki igazán komolyan veszi ezt a műfajt, az vákuumozva készíti a smoothie-kat az extra állomány, ízek, aromák és vitamintartalom miatt. 

8) Tisztítás: nem ismerünk más olyan gépet, aminek automata öntiszító programja lenne. 

 

Eper-banán smoothie növényi tejjel

Program: smoothie

Hozzávalók:

 • 1 érett banán
 • 350 g eper
 • 2,5 dl mandulatej
 • 1 teáskanál chia mag

Tapasztalatok:

Először a gép hangosnak tűnik. A 2400 wattos motornak, és a 300 km/h sebességgel működő rozsdamentes acél kés rendszernek köszönhetően mindösszesen 30 másodperc alatt elkészül a smoothie. Az első pár másodpercben pulzálva működnek a kések, utána pedig folyamatosan. Az állítás igaz, tényleg nincs elérhetetlen rész a kések számára. Sehol nem marad gyümölcsdarab vagy mag, ami ne lenne tökéletesen összedarálva. A kijelző folyamatosan mutatja, hány másodperc van vissza a programból. A programok egyébént mind megállíthatóak a Pause gomb segítségével.

Eredmény:

Teljesen homogén állagú, csodálatos színű és intenzív illatú, meglepően fényes felületű, selymes ízű smoothie.

 

Mango turmix joghurttal

Program: zöld smoothie

Hozzávalók:

 • 1 mangó
 • Zsíros görög joghurt
 • 1 evőkanál méz
 • 1 késhegynyi őrölt kardámom vagy fahéj

Tapasztalatok:

A mangóban lévő szálak miatt a zöld smoothie programot választottuk. A kisebb mennyiség miatt a hordozható turmix fejet teszteltük most. A kisebb fejjel nem használható a jeges desszert és a leves program. Az általunk használt zöld smoothie program egyik előnye, hogy a keményebb, vagy akár szálasabb (mint a mangó) típusú gyümölcsök- és zöldségek esetében is ugyanolyan végeredményt produkál, mint a puhák esetében. Másik előnye, hogy az ital hőmérséklete nem emelkedik a turmixolás során. A program hasonlóan gyors, mint a hagyományos smoothie program.

Eredmény:

Elképesztően krémes, már-már desszert kategóriába sorolható turmix. Az ízek, színek és illatok ebben az esetben is nagyon intenzívek. A kisebb turmixpohárban lévő kések ugyanolyan eredményt biztosítottak, mint a nagyok.

 

Jeges erdei gyümölcs smoothie tejjel

Program: smoothie

Hozzávalók:

 • 300 g fagyasztott piros gyümölcs: málna, ribizli, szeder, áfonya
 • 2, 5 dl tej

Tapasztalatok:

A Sage Super Q-nak nem jelentett gondot a fagyasztott gyümölcs. A program végére a smoothie pont ugyanolyan állagú lett, mint amikor friss gyümölcsből készítettük az italt.

Eredmény:

Hasonlóan a korábbiakhoz, röviden: lenyűgöző. Hosszabban: harmónikus gyümölcsös íz, tökéletesen homogén állag, szép színek.

 

Zöld smoothie növényi tejjel

Program: zöld smoothie, vákuum fejjel

Hozzávalók:

 • 1 mangó
 • 1 banán
 • 1,5 pohár friss spenót levél
 • Fél ananász
 • 1 evőkanál méz
 • 2,5 dl mandulatej

Tapasztalatok:

Eredmény:

 

Vitális smoothie csak zöldségből és gyümölcsből

Program: manuális, vákuum fejjel

Hozzávalók:

 • 3 narancs
 • 3 répa
 • egy nagyobb darab friss gyömbér
 • 3 alma
 • 3,5 dl hideg víz 

Tapasztalatok:

A turmix tetején lévő kis kupakot kicseréltük a vákuum kupakra, majd arra ráillesztettük a vákuum fejet. A gép kb. 50 másodperc alatt kiszívta a levegőt a turmix kancsójából. A használati utasításban van egy táblázat, melyben jelölik, hogy melyik keménységű zöldséghez milyen beállítást javasolnak. Mi a répa és a gyömbér miatt erősebb fokozaton kezdtük a turmixolást, majd 20-25 másodperc után (ezalatt tökéletesre turmixolt a gép mindent), további 20 másodpercig legkisebb fokozaton járattuk a gépet.

Eredmény: 

Intenzív ízű, citrusos ízű turmix (nem gyümölcslé), meglepően homogén állaggal és magas vitamin tartalommal.

 

Automata tisztító program

A használati utasítás szerint a kancsóba kb. 1 liter vizet és egy kiskanál mosószert kell önteni. A leghatékonyabb eredményt akkor érhetjük el, ha a smoothie-t rögtön használat után elmossuk az automata programmal. A gép a program során különböző erősséggel forgatja a késeket, melynek köszönhetően még a fedőt is lemossa. Az eredménnyel nagyon elégedettek voltunk. A kések környéke teljesen tiszta volt, igazából csak a habos vizet kellett kiöblíteni a kancsóból.

 <img src="/uploads/static/files/17048213480398.jpg