FB pixel

Panasonic MJ-L500 lassú gyümölcsprés - Teszteltük!

Kivételes minőségű gyümölcs- és zöldséglevek, melyek frissek és sokkal jobbak, mint az előre csomagolt italok? Mit hasznájunk, ha két darab narnacsból szeretnénk egy egész pohár friss narancslevet nyerni? A lassú gyümölcsprés eljárás sok kellemes meglepetést tartogat, válasszunk hozzá a legjobb eszközt!

Mi az a Panasonic MJ-L500 gyümölcsprés?

A Panasonic MJ-L500 egy kompakt, hatékony és sokoldalú lassúprés (angolul slow juicer). Azok kedvéért, akik nincsenek teljesen tisztába a lassúprés fogalmával, szeretnénk eloszlatni azt az esetleges félreértést, hogy ez a - magyarul talán kissé furcsa - kifejezés azt jelentené, hogy hosszú ideig kell várni, hogy az italunk elkészüljön. Valójában egy olyan speciális és kíméletes technológiáról van szó, mely lassú (45/perc) fordulaton préseli ki a gyümölcsökből, zöldségekből a számunkra értékes levet. Összehasonlítva az úgynevezett gyümölcscentrifugákkal, melyek nagy sebességgel forognak és aprítanak, a lassúprésnek sokkal nagyobb a kihozatala, több vitamint és beltartalmi értéket tud megőrizni és lényegesen kevésbé vagy egyáltalán nem válik ketté az ital a poharában. Tehát ami „belül” van, az sokkal értékesebb lesz, de ami szintén azonnal szembetűnő az a szép és egységes textúrája a különböző zöldség/gyümölcsleveknek. És végül az sem elhanyagolandó szempont, hogy az így készült italoknak csodásan selymes és semmivel össze nem hasonlítható tiszta és friss ízűk van.

Dizájn és minőség

A Panasonic jó munkát végzett; az MJ-L500 szuper vékony, nem foglal több helyet a konyhapulton, mint egy vizes kancsó. Ezen felül a gyümölcslétartály (400 ml kapacitás), és a péptartály egymásba csúsztatható, így azok használaton kívül szintén kis helyen eltárolhatóak. A legtöbb piacon lévő gyümölcspréstől eltérően, nem csak egy, hanem három elegáns szín közül is választhatunk (ezüst, pezsgő, bordó), így a kis helyigényen túl a külső megjelenés is segíthet abban, hogy valóban bármely konyhában helyet találjunk új szerzeményünknek.

Az egyszerűen követhető, magyarázó ábrákkal is segítő Használati Utasításnak köszönhetően, a készülék összeszerelése könnyű. A nyomórúd és fedél kivételével, minden alkatrész mosogatógépben tisztítható ami természetesen, egyszerűvé teszi az „utómunkálatokat” is. Ezzel együtt, az igazán szennyezett részek előtisztítását javasoljuk a mellékelt kefével. Elsősorban a szűrőnél, illetve a préselő csigánál érdemes az előtisztítást manuálisan elvégezni.

 

 

Gyümölcs-, zöldséglevek készítése

A különböző levek elkészítése nem is lehetne egyszerűbb: csak elhelyezzük a pépgyűjtőt és a gyümölcslégyűjtőt a megfelelő kifolyókhoz, bekapcsoljuk a készüléket és a készülék tetején lévő nyílásba helyezzük kedvenc gyümölcseinket. Ekkor az MJ-L500 kipréseli az alapanyagokat, a levet egy szűrőn keresztül a gyümölcslé kifolyó nyíláshoz vezeti, míg a száraz-, összenyomott pépet pedig a másik nyíláshoz illesztett tartályban gyűjti össze. Ha valami megakadna a préselés során, van lehetőségünk megfordítani a forgás irányát, így a makacskodó zöldséget vagy gyümölcsöt arrébb tudjuk tessékelni. Ez egy figyelmes gesztus a Panasonic részéről, de a hosszú próba alatt soha nem volt szükségünk erre a megoldásra.

A készülék okos és felhasználó-barát tervezését további részlet is jól mutatja. Az egyik apró ám mégis fontos figyelmesség a gyümölcslé kifolyó nyílást lezáró kupak, melynek segítségével elkerülhetjük, hogy az italunk a pultra csöpögjön, miközben mi éppen a szervírozást végezzük. Ha tehát végeztünk, akkor egyszerűen csak becsukjuk és nem csöpög. 

Egy valamit azonban érdemes megjegyezni: a gyümölcs/zöldség betöltő nyílás mérete megkívánja, hogy az alapanyagokat megfelelő méretűre vágjuk, de ez szerencsére a normális erőfeszítés mértékén belül marad.

Az előkészítés, rendkívül egyszerű: vékony héjú gyümölcsöket (pl. alma) egyszerűen csak felvágjuk, vastagabb héjúakat (pl. narancs) meg kell pucolni, míg pl a bogyós gyümölcsöket (pl. áfonya) akár egyben is bedobhatunk a betöltő nyílásba.

A tesztünk alatt soha nem volt szükség a nyomórúd használatára, miáltal minden gyümölcs/zöldség magától behullott a készülékbe és a feldolgozás tökéletes volt. Egy előnye mégis van, ha elakarjuk kerülni, hogy a nagyon lédús gyümölcsökből esetleg egy-két csepp a konyhaszekrényre fröccsenjen, a kis rúd jó megoldás lehet "betakarni" a lyukat.

A gyümölcslé tartály oldalán található egy skálázás, ami segít nekünk, hogy menet közben is lássuk, mennyi (hány pohárra való) levet sikerült préselnünk.

Megvizsgálva a kelettkezett pépet, azt tapasztaltuk, hogy a Panasonic készülék hatékonyan végzi feladatát, hiszen minden maradék száraz volt.Az íz és a hozam, természetesen függ az alapanyag minőségétől is, de általánosságban elmondható, hogy 200 ml narancsléhez vagy ugyanannyi almaléhez, csupán két narancsra, vagy két almára volt szükségünk.

 Az alma és narancs után készítettünk egy igazán remek italt, spenót levelekből és ananászból. Az ananász nem csak kellemesebb ízt ad, hanem segít a leveleket letakarítani a préshengerről. Az eredmény egy édes, zöld ital, mely semmilyen szétválást nem mutatott, még azután sem, hogy állni hagytuk.

A következő próbánkhoz egy marék epret és néhány almát használtunk. Egyszerű de mégis jól kiegyensúlyozott ital, csak ajánlani tudjuk. Végül az egyik nagy kedvencünk az alma-uborka-menta következett. Mivel a menta levelek nem túl lédúsak, ezért célszerű a nagyobb darab gyümölcsök között bedobni a készülékbe, ez segíti a hatékony préselésüket. Ezzel a hármassal egy igazán elképesztően finom és könnyű italt kaptunk, ahol tisztán érződött minden összetevő íze, és mégis egymással teljes harmóniában tették boldogabbá a napunkat.

 

Fagyasztott gyümölcsből jégkása, sorbet

Az MJ-L500 egyik nagy trükkje a fagyasztott zöldség/gyümölcs használata. A Használati Utasítás alapján a fagyasztott alapanyagokat használat előtt kb. 20 percig szobahőmérsékleten kell hagyni, hogy egy kicsit felengedjenek. Érdemes tudni, hogy a fagyasztott italok (sorbet) készítése esetén nincs szétválasztva a gyümölcshús és a pép, így a teljes gyümölcsöt „megkapjuk”. A sorbet készítésének lehetősége tehát adott, azonban a megfelelő hőmérséklet kitapasztalása már a felhasználóra vár, ugyanis plusz-mínusz néhány perc eltéréssel (az ajánlott 20 perchez képest) néha jelentős változást értünk el az italunk textúrájában.

Ha – végezetül – találnunk kell valami negatívumot is, akkor ez egyértelműen a Használati Utasításban szereplő receptek. Pontosabban csak kevés és nem túl inspiráló receptet kapunk a Panasonictól. Természetesen saját magunk is könnyen ki tudunk találni finom és egészséges leveket, akár improvizálva is, akinek pedig ez sem elég, könnyen találni a témával foglalkozó könyveket és weboldalakat.

Konklúzió

A kompakt és minőségi kialakítása, a kiemelkedő préselési teljesítménye, sokoldalúsága és remek megjelenése, a Panasonic MJ-L500 készüléket tökéletes választásává teszi minden zöldség/gyümölcslébarát számára. Azok, akik újonnan próbálják ki a lassú préselés egyértelmű előnyeit, vagy azok, akik már „régi motorosok”, egyaránt meg lesznek elégedve a készülékkel tudásával. Arról nem is beszélve, hogy egy nem olcsó termékkategóriában sikerült kivételesen jót alkotni, és meglepően baráti áron.