FB pixel

Lassú gyümölcsprés vs. gyümölcs centrifuga. Mi a különbség?

Sokan tudják, hogy az otthon készített gyümölcslevek egészségesek és finomak. Mi kell hozzá? Jó egy gyümölcscentrifuga vagy van jobb megoldás is?

Az otthoni friss gyümölcslé készítés előnyeiről

Sokak tapasztalata, hogy a rendszeres, akár mindennapos, frissen préselt zöldség-, illetve gyümölcslé fogyasztása már egy-két héten belül érezteti hatását. Egészségesebb bőr, javuló ellenálló képesség a betegségekkel szemben, kisebb pocak; ezek a legáltalánosabb megfigyelések. Mindazonáltal, a természet csodálatos patikáját kihasználni, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásán keresztül, még többre is lehetőséget ad. És itt nem csak a léböjtkúrákra érdemes gondolni, hanem az egyes problémákhoz tudatosan választott receptek tisztító, gyógyító hatására is.

A különböző levek kiválasztásánál két dolgot érdemes követni: legyen finom és segítsen az egészségügyi problémák elkerülésében, vagy a már kialakultak kezelésében. Az internet és számos könyv (pl. Stephen Blauer – Lékönyv 1. -2. ) kitűnő receptek tartalmaz, az egyes alapanyagok élettani hatását is bemutatva.

Mire van, tehát szükségünk a dzsúszokhoz?

Mindenekelőtt, egy gyümölcslékészítő készülékre. Erre alapvetően két megoldás kínálkozik: a sokak által jól ismer gyümölcscentrifuga, illetve az egyre inkább elterjedőben lévő lassú prés (’slow juicer’). A tipikus megoldás, amit nagy áruházak polcairól könnyen beszerezhetünk, a gyümölcscentrifuga. Az előnye az elérhetőbb ár, viszont számos hátránnyal is szembe kell nézni. Hatékonyságuk (lé kihozatal) jelentősen kisebb, mint a lassú préseké, leveles zöldségekkel nem nagyon boldogulnak, hangosak, a pohárban lévő gyümölcslé szétválik, ami nem a legszebb látvány. És végezetül a legfontosabb: a működési elvből fakadóan, hő keletkezik, mely károsítja a tápanyagokat, főleg a vitaminokat. 

 

A lassú prés egy egészen más műfaj. Az előnyöket elmagyarázni, tulajdonképpen a gyümölcscentrifuga hátrányaival a legkönnyebb. Lassú prést használva, akár 30-40%-kal több levet kapunk, és ugyanennyivel több vitamint és más beltartalmi értéket. A pohárban az ital homogén, már ránézni is jó. A hideg préselés miatt az ízek intenzívek, az illatok varázslatosak. A lassú prések megbirkóznak leveles zöldségekkel, kifacsarják az összes levet a répából, zellerből, céklából. Működésük halk, könnyen tisztíthatók és egyes modellek már nem csak hatékonyak, de kevés helyet foglalnak a konyhapulton és akár a színüket is megválaszthatjuk. A lassú présnél a percenkénti prés fordulatszám 45-nél nem több. A lassú préselés közben nem keletkezik hő, így a vitaminok és a hőre érzékeny egyéb tápanyagok nem pusztulnak el. Hátrányuk, hogy a gyümölcscentrifugáknál magasabb áron lehet hozzájuk jutni, mindazonáltal rendszeres használat esetén az áruk biztosan megtérül.

 

Ha a friss zöldség-, illetve gyümölcslé előnyeit valóban szeretné élvezni, a legtöbb ízzel és egészséges tápanyagtartalommal, akkor a választás egyértelműen a lassú prés lehet!