FB pixel

Hogyan válasszunk aszalógépet? III. rész

Indul az aszalási szezon, és sokan most szerzik be első aszalógépüket, vagy egy korábbi készülék cseréjét tervezik. Mire kell figyelni, ha valóban csodás, egészséges és hosszan eltartható élelmiszerre vagyunk? Három részes mini sorozat, ami segít Önnek eligazodni!

Időzítő

Az aszalás nem egzakt tudomány, az aszalási idő függ az alapanyagok tényleges nedvességtartalmától, a külső hőmérséklettől és páratartalomtól. Azonban ha van már egy kialakult rutinja, működő receptekkel, akkor egy időzítő nagy segítségé lehet, hiszen egy előre jól kalkulálható eredményt érhet el, anélkül, hogy ellenőriznie kellene a folyamatot. Ha nem biztos az aszalási idők tekintetében, akkor rábízhatja az aszalógépre a teljes folyamat időbeni koordinálását. Természetesen, a megfelelő eredményt jó géppel lehet elérni, amelynek megbízható és fejlett nedvességszenzorjai van. Összességében elmondható, hogy a beltartalmi értékeket megőrző-, kíméletes és hosszú eltarthatóságot biztosító aszalás kulcsa az aszalási hőmérséklet-, és idő helyes kombinációja.

Fogyasztás

Általánosságban elmondható, hogy az egyes modellek között nincs számottevő eltérés áramfogyasztás szempontjából. A fogyasztásnál nem a modell kapacitása, mérete a legfontosabb, hanem elsősorban két másik tényezőnek lesz igazi befolyása az áramszámlánkra. Először is lényeges a környezet: ha például a konyhában használjuk a készüléket, akkor nem lesz tapasztalható nagyobb eltérés egy-egy aszalás között, de ha például „házon kívül” (terasz, garázs, stb.), akkor az adott időszak hőmérséklete, páratartalma befolyásolni fogja az aszalási időt és az áramfogyasztást is. Második szempont az alapanyagok mennyisége, nedvességtartalma. Minél több illetve nedvesebb élelmiszert szárítunk, annál tovább tart, aminek természetesen van hatása a fogyasztásra is. A Counter Intelligence IR D5 aszaló különleges ’Solar’ módjával, ezt is egy kicsit másként közelíti meg: mivel nem a meleg levegő végzi az aszalást, így egészen közel is rakhatjuk egymáshoz az alapanyagokat, és emellett hamarabb is elkészülnek az aszalványok. A különbség akár 20% is lehet. 

Tipp: Ha menet közben időről-időre kinyitjuk az ajtót, hogy a tálcákat cserélgessük (vertikális készülékek), vagy az aszalás állapotát ellenőrizzük, annak jelentős hatása lesz az aszalási időre és a fogyasztásra. Egy megfelelő tudású aszalógéppel ezt a faktort teljesen ki tudjuk küszöbölni.

 

Az első részhez kattintson ide.

Második részt itt találja.