FB pixel

Hogyan válasszunk aszalógépet? I. rész

Indul az aszalási szezon, és sokan most szerzik be első aszalógépüket, vagy egy korábbi készülék cseréjét tervezik. Mire kell figyelni, ha valóban csodás, egészséges és hosszan eltartható élelmiszerre vagyunk? Három részes mini sorozat, ami segít Önnek eligazodni!

Vertikális vagy horizontális aszalógép?

 

A vertikális aszalók esetében a melegítő rész és a ventilátor a készülék alján található; a meleg levegőt lentről fújja felfelé a tálcákon keresztül. Az ilyen kialakítású gépek legnagyobb előnye a lényegesen kedvezőbb ár, emellett a kapacitás növelésének a lehetősége: ha több helyre van szüksége, akkor extra tálca ráhelyezésével könnyen növelhető az aszalási hely. 

 

 

Komolyabb – és drágább – vertikális aszalók kínálnak egyszerűen mosható levegő szűrőt, ebben az esetben a levegő először a szűrőn halad át, eltávolítván a különböző szennyeződéseket, ami nagy előny lehet, ha porosabb környezetben használjuk.

A horizontális aszalók között, egyedüliként a CI IR D5 kínálja ugyanezt a funkciót.

 

Elsősorban az alacsonyabb árban jelentkező előny mellett, a vertikális aszalóknak fontos hátrányai is vannak. Mivel a levegő alulról jön, a tálcákon keresztül, így az egységes hőmérséklet megtartása a készülék különböző pontjain nehézségekbe ütközik. Az alsó tálcákon magasabb lesz a hőmérséklet és alacsonyabb a nedvességtartalom, felül pedig éppen ellenkezőleg. Így időről-időre a tálcák cserélgetésére van szükségünk, ami folyamatos figyelmet igényel, és még így sem könnyű elérni az optimális végeredményt. Másik kevésbé előnyös tulajdonság a magasabb nedvességtartalmú alapanyagoknál jelentkezik: ügyelni kell arra, hogy semmi ne csöpögjön a készülék aljába, hiszen az károsíthatja az ott elhelyezkedő motort illetve ventillátort. Végül a vertikális aszalók esetében a legelterjedtebb a műanyag tálca használata (bár ilyet találunk sok horizontális készülék között is), amely kétségtelenül olcsóbb, azonban a műanyag sokakban ellenérzést vált ki, joggal…

 

A horizontális készülékeknél a költségek magasabbak, a kapacitás pedig nem bővíthető. Ezek a hátrányok, amik viszont jelentős egyéb előnyökkel egészülnek ki. A készülék hátulján elhelyezkedő motor és ventilátor egységes hőmérsékletet és állandó aszalási eredményt biztosít az összes tálcán. Nincs szükség a tálcák cserélgetésére, így nincs szükség az aszalási folyamat felügyeletére sem. Mivel a tálcák kivehetők, ezért ha nagyobb alapanyagok szeretne aszalni, akkor egyszerűen eltávolít egy-két tálcát az aszalás megkezdése előtt, így magasabb élelmiszerek is könnyedén elférnek majd.

 

A horizontális aszalás megfelelőbb nagy nedvességtartalmú-, kevert-, vagy püré alapanyagok aszalása, szárítása esetén, utóbbiaknál tapadásmentes lap (akár sütőpapír) használata javasolt. Ilyen esetben számolni kell azzal, hogy ez kissé csökkenti a levegő áramlását, így érdemes lehet egy-egy tálcával kevesebbet használni. 

A CI IR D5 aszaló, ha a ’Solar’ üzemmódot választjuk, nem a levegő keringetésével dolgozik, az alapanyagokat belülről melegíti infravörös sugárral, így ezzel az egyedülálló fejlesztéssel, nincs szükség a tálcák számának (és így a kapacitás) csökkentésére. 

 

Cikkünk második részét ide kattintva tudja elolvasni.

Harmadik befejező részhez kattintson ide.