FB pixel

Ankarsrum Assitent Original - Teszteltük!

Robotgép, ami dagasztásra is alkalmas? Dagasztógép, ami ha szükésges teljesen "felöltöztethető" és egyéb konyhai feladatokat is elvégez? Komoly munkához komoly eszközre van szükség, amit évek vagy akár évtizedek múlva is élmény használni. Ismerkedjünk meg egy készülékkel, amely minden használót ámulatba ejt. És nem véletlenül...

ANKARSRUM ORIGINAL, A PROFESSZIONÁLIS DAGASZTÓ

 

Ha rendszeresen süt kenyeret, akár nagyobb mennyiségben is, és főleg, ha nehéz – teljes kiőrlésű – tésztát szeretne dagasztani, akkor egy megfelelő dagasztógép nagyon hasznos segítség lehet a mindennapokban.

Egy erőteljes robotgéppel, könnyedén kontrollálható az alapanyagok adagolása, a dagasztás ideje, sebessége és bármikor módosításokat hajthatunk végre a folyamat közben. Bár a kézi tésztadagasztás remek edzésnek is felfogható, azonban ha sokat és rendszeresen süt, különösen, ha teljes kiőrlésű kenyereket is, akkor ez nem csak nehéz, de egy rendkívül időigényes feladat, mely ráadásul nem is biztos, hogy mindig a kívánt eredményt produkálja.

Amikor kenyértészta dagasztásához való robotgépet keres, számos dolgot kell figyelembe venni. Nem egyformák a készülékek: minőségben, tartósságban, a célra való alkalmasságukban, jelentős eltérések vannak, akár a jól ismert, úgynevezett „nagy” márkák között is.

A nehéz tészták – mint a kenyértészta is – valódi kihívást jelentenek a robotgépeknek, így az elsődleges szempont olyan készüléket választani, mely a tartósságáról és erejéről lett híres. Az Ankarsrum Original egyértelmű favorit a kenyérsütők, a komoly házi pékek között. Vásárlók tömegei bizonyítják, hogy ezek a készülékek évtizedekig működnek, a legkeményebb használat mellett is, most pedig mi is kipróbáljuk, vajon mi is megérezzük-e azt, amit sok használó csak "bársonyos erőnek" hív.

ANKARSRUM ORIGINAL: a viszonyítási pont

 

Az Ankarsrum Original-t arra tervezték, hogy nagy mennyiségű tészta dagasztásával is megbirkózzon, otthoni, illetve fél-professzionális használtnál. A 7 literes tartálya 5 kilogramm tésztához elég, így az egyik legnagyobb kapacitású készülék a piacon. A tartály maga fényes rozsdamentes acélból készült, a készülék egésze pedig, egyszerre modern és régies érzetet keltő, fantasztikus látvány minden konyhapulton.

A korábban Electorlux Assistent néven is ismert Ankarsrum, legérdekesebb tulajdonsága, hogy a motor alul, a tál alatt helyezkedik el, ellentétben a legtöbb ismert készülékkel. Ennek az elhelyezésnek az előnye, hogy keverés, dagasztás közben szabadon és kényelmesen tudunk alapanyagokat a tartályba helyezni. Ez korántsem apróság, szintén a gyakran és sokat sütőknek kedvez, hiszen könnyen belátható, hogy mennyivel egyszerűbb menetközben pl. a lisztet újból és újból „bepoharazni” a keverőtálba, anélkül, hogy a keverő fej útban lenne. A célszerűség itt is jól tetten érhető. A készülék egyik különlegessége, hogy nem a keverést illetve dagasztást végző tartozékok, hanem a maga tartály forog.

 

Ultra erős motor

 

A gyártó által konzervatívan, 800 Wattban megadott motorerő, önmagában is az egyik legmagasabb érték még a legerősebb robotgépek mezőnyében is. Erősebb, mint a Bosch Universal Plus Kitchen Machine vagy a népszerű KitchenAid 6 Professional, de még a KitchenAid Pro-nál is többet tud. A valóság azonban még komolyabb előnyt mutat. Az Ankarsrumot semmilyen tésztával, még a frissen őrölt, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákkal sem lehet megingatni. Ez bizony nem mondható el a legtöbb készülékről!

Manapság, amikor a legtöbb gyártó arra törekszik, hogy egyre olcsóbb alkatrészek használatával növelje eredményét, illetve néhány hangzatos érték (pl. Wattok száma) emlegetésével próbálja értékesítését növelni, az Ankarsrum soha nem engedett a minőségből. Ma is ugyanazt a kiemelkedő minőségű, európai gyártású motort használják, mint 40 éve.

Ezzel a motorral a háttérben, bátran feltöltheti a keverőtartályt a kapacitás csúcsáig, anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy a készüléke, akár csak egy kicsit is erőlködni fog. Ha valahogy mégis sikerül túltöltenie (bár ezt még nem tudtuk megoldani, akárhogy is próbálkoztunk), akkor a túltöltés-védelem siet a készülék segítségére, mely leállítja a motort.

 

Megannyi kiegészítő az induló csomag része, a tökéletes pizza, sütemény és kenyér sütéséhez

 

A 7 literes rozsdamentes acéltartályon felül, az Ankarsrum Original kezdő csomagjával kapunk egy keverőtál lehúzó kiegészítőt, amely megaakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta, egy 3,5 literes műanyag keverőtálat habveréshez, krémkeveréshez, egy fém dagasztó spirálkampót és dagasztó hengert, dupla habverő szárat és dupla krémkeverő szárat és végül az edény falához igazodó krém spatulát.

A tartály falához simuló, lehúzó-kaparó eszköz a legfantasztikusabb kiegészítő, amivel valaha találkoztunk! Ez a kaparókés a tartály falához simulva, folyamatosan távolítja el a tésztát a tartály faláról, így – a legtöbb készülékkel ellentétben! – nem kell időről időre megállítani a dagasztógépet, hogy a felragadt tésztát eltávolítsuk. Egy újabb egyszerű, ám mégis zseniális tulajdonság, amely a készülék használójának életét megkönnyíti! Vajon más márkák még miért nem követik ezt a megoldást…?

A kenyér típusától függően használhatjuk a fém dagasztó kampót (ami egy igazán komoly darab), vagy a dagasztó hengert, mely a kézzel dagasztást reprodukálja.

 

Kiemelkedő minőségű tartozékok

 

A többi robotgéphez hasonlóan, az Ankarsrum a különböző tartozékok széles választékát kínálja. Választhatunk tésztakészítőt, citrusfacsarót, reszelőt, turmixot, passzírozót, zöldségszeletelőt, metélt készítőt és húsdarálót is.

Szintén a svéd cég profizmusára vall, hogy néhány feltétet a készülék oldalára fordításával lehet használni, melynek egyértelmű célja a legjobb helykihasználás. Ez a megközelítés eltér a hagyományos gépekétől, azonban nagyon praktikus, hiszen így nincs szükség számos csatlakozó pontra, és végeredményben a készülék sokkal kisebb helyet foglal. A művelet egyébként egyszerű és rendkívül látványos!

(Az egyes kiegészítőket egy következő tesztünkben mutatjuk be.)

A legjobb robotgép/dagasztógép, amivel valaha talákozunk!

 

Az Ankarsrum robotgép sem mondható pár forintos beruházásnak, mindazonáltal, a készülék valóban elképesztő tudása, tartóssága, kényelme és a teljes egészében minőségi anyagok használata, érthetővé teszi az árazást. Sőt a piacon számtalan – magas minőségű, vagy gyakran inkább annak tartott - készüléket lehet az Assistentnél jóval drágábban megvásárolni, melyek talán csak addig nem okoznak csalódást, míg egyszer nem próbáljuk ki ezt a svéd csodát. 

Az Ankarsrum Original 5 év garanciával kapható, mely hosszú idő ugyan, de megannyi tapasztalat alapján, még így sem mondható túlzónak. Az internet tele van boldog felhasználókkal, akik tíz-, vagy még inkább több tíz éve használják nagy megelégedettséggel és hibamentesen ezeket a készülékeket.

Felhasználók beszámolója alapján, a tészta nem „mászkál” fel a keverő száron, ahogy ez megtörténik pl. a Bosch vagy a KitchenAid esetében. Ez azt jelenti, hogy nem kell kényszerpihenőket tartani menet közben, ami más készülékeknél gyakori és valóban bosszantó.

Az Ankarsrum Original ízig-vérig kenyértésztához van fejlesztve. Ez nem azt jelenti, hogy a többi robotgép funkciója ne működne tökéletesen, de a hagyományos – pl KitchenAid – készülékekhez szokott felhasználóknak az első használtnál, némi időbe telhet, a kissé más megközelítésű csatlakoztatása az egyes kiegészítőknek. Mindazonáltal a dolog nem bonyolult, inkább különleges, ha pedig némi segítségre mégis szükséges volna, akkor rengeteg videó áll rendelkezésünkre.

Ha korábban olyan gépet használt, ahol a motor a keverőtál felett volt, ne érezze magát bizonytalannak az Assitent megoldásával. Sőt! Ez a megoldás a legjobb, ha nagy mennyiségben és hatékonyan szeretne tésztát dagasztani. És ha már nagy mennyiségről, vagy rendszeres használatról beszélünk, akkor érdemes megjegyezni egy triviálisnak tűnő, azonban az esetek nagy részében mégsem adott, tulajdonságot: ez a dagasztógép csöndes. Nagyon csöndes! És ez nem csak egy KitchenAid összehasonlításában érdekes információ, hiszen egy otthoni-, de mégis nagy igénybevételre szánt készüléknél, könnyen belátható a fontossága.

 

Nem csak jó, de szép is – sok szín közül választhatunk

 

Az Ankarsrum Original robotgép erőt sugárzó kidolgozottsága, és mégis helytakarékos kialakítás feletti örömünk tovább fokozható, ugyanis több, mint 10 féle szín közül választhatunk, ami több mint elegendő, ahhoz hogy a környezetéhez legjobban illeszkedő dizájnnal tudjuk naponta használni a készülékünket.

        

 

 ÖSSZEGZÉS

Motorerő – a 800 Wattos motor elég mindenre, tényleg mindenre. Ne zavarjon meg senkit, az itt-ott röpködő ’1000 Watt’ szlogenek. A Watt NEM alkalmas önmagában arra, hogy elmondja, hogy mennyi valós erő jelentkezik a dagasztó/keverő fejeken! És az Ankarsrum esetében rengeteg...! FRISSÍTÉS: 2017. februárjától már 1500 Wattos a motor!

Teljesítmény – A gyártó szerint készülék egyszerre megbirkózik 5 kg tésztával és valóban nem füllentenek. 5 kg tészta, anélkül, hogy a motor csak egy kicsit is erőlködne. A teljes kapacitást kihasználva sincsenek furcsa zajok, fordulatszámvesztés, sem eltöredező műanyag alkatrészek. Kenyeret akar sütni? EZT a készüléket KELL megvenni!

Kiegészítők – Habár a kiegészítők száma valamennyivel A KitchenAid-é alatt marad, minőségük – akár csak a készüléké – jobb. Kitűnő minőségű, tartós anyagok és átgondoltság.

Minőség – Ez egy tank… Csupa fém, nem pedig „jól kipróbált műanyag alkatrészek itt-ott, amit majd reméljük, senki nem vesz észre”. A megépítés minősége nem lehet ennél jobb! Olyan gépet szeretne, ami évtizedekig működik hibátlanul? Ami mindent túlél? Ez az Ankarsrum!

Garancia – Az 5 év garancia átlagosan 3 évvel hosszabb, mint bármelyik másik gyártóé. De a valóságban, ha ez a készülék működik 3 évig, akkor működni fog 30 évig is! FRISSÍTÉS: 2017. februárjától már 7 év a garancia!

Értékelés – Egyértelműen 5 csillag. Drága? Sokkal drágábbak is vannak nála, amik mégsem veszik fel a versenyt teljesítményben, minőségben, tartósságban.

Ha nehéz tésztát – különösen, ha teljes kiőrlésűt – készít, rendszeresen süt, akkor az Assitent a legjobb választás! Ha pedig egyszerűen csak egy kiemelkedő minőségű robotgépet keres, akkor is az Ankarsrum Original lesz az ön választása!