FB pixel

Rozs, a melegítő gabona

Könnyen termeszthető és könnyű belőle kenyeret sütni

Hazánkban is egyre népszerűbb a rozs, főleg az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt, és mert lisztjéből jó minőségű kenyér süthető. Lisztje jellegzetes barna színt és kissé savanykás ízt kölcsönöz a kenyerünknek. Dagasztás közben a rozs rendkívül ragacsos, nehéz vele "bánni", így inkább érdemes formakenyerekhez használni, vagy más gabonafajták lisztjével keverni a sütés során.

Rozs, a melegítő gabona

A rozs fogyasztása téli időszakban nagyon kedvező, ugyanis sok foszfort és rostot tartalmaz, amire pont ebben az évszakban van a szervezetünknek szüksége. Ezen kívül magas a fehérje-, magnézium-, kazein- és B vitamin tartalma.

A rostokban gazdag, rozsból őrölt lisztben kevesebb zsír és több ásványi anyag van, mint más kenyérgabonában. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ugyanis javítja a bélműködést.

A rozs csökkenti a vér koleszterinszintjét; magjainak külső héjában lévő hasznos anyagok meggátolják a koleszterin szintézis egyik fontos lépését.

 

Ideális kovász készítéshez

A házipékek leggyakrabban rozskovászt készítenek és használnak. Ennek az az oka, hogy a teljes kiőrlésű rozsliszt felületén vannak a legideálisabb baktériumok és gombák, melyek a kovász és fenntartásához szükségesek. A teljes kiőrlésű rozsból készült kovász több ideig (3-4 óra) aktív, mint a fehér lisztből készülő kovász. Illata és íze jellegzetesen savanykás, sokoldalúan felhasználható a kenyérsütés során. A házimalomban őrölt, frissen feltárt rozsliszt még ízletesebb és aktívabb kovászt eredményez. 

Webáruházunkban megvásárolhatja a Péklány által készített és használt szárított rozskovászt

Sokféleképpen elkészíthető

A rozsból sokféle ételt készíthetünk. Lisztté őrölve kenyérbe, pehellyé préselve müzlibe kiváló, de készíthetünk belőle kását is, vagy használhatjuk levesbetétnek, esetleg zöldségekkel egytálételként.

A rozskenyérhez leginkább illő fűszerek: rozmaring, kakukkfű, köménymag.

Tritikálé, avagy a búza és rozs keresztezése

A tritikálét a rozs és búza keresztezéséből keletkezett úgy 1870 körül. Takarmány és kenyérgabonának egyaránt termeszthető. Sajnos jelentősége az utóbbi időben lecsökkent. Mind a rozsnak, mind pedig a tritikálénak nagy értéke, hogy magas a fehérjetartalma, és a többi gabonafélénél több szacharint, nitrogént, foszfort és kazeint tartalmaz. 

Kedvenc receptjeink: