Vissza

Zab-tönköly kenyér házi tökmagkrémmel

A Natur Projekt elkészítési javaslata:

Zab és rozs őrlése: Salzburgi malommal

Dagasztás: kézzel

Sütés: hagyományos sütőben

 

Hozzávalók:

  • 200 g frissen őrölt zabliszt
  • 350 g frissen őrölt tönkölyliszt
  • 425 ml víz
  • 1 csomag szárított élesztő, vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 TK só
  • 2 EK méz
  • 1 EK olíva olaj
  • 2 EK köménymag

 

Salzburgi Malommal megőröljük a gabonákat. A lisztbe beletesszük a sót és a kömény magot, így elkészül a száraz keverékünk. Egy másik edénybe összeöntjük a vizet, az élesztőt, az olívaolajat, a mézet, ez pedig a nedves keverék. A két keveréket összekeverjük (ne lepődjünk meg, ha ragacsos a tészta), és 10 percig állni hagyjuk. Ezután átforgatjuk pár mozdulattal a tésztát, majd ismét 10 percre félre tesszük. Ezután átgyúrjuk a tésztát, amennyire lehetséges, és egy belisztezett kelesztő tálba tesszük kelni 1 órára. Ezután kilisztezett felületen átgyúrjuk és formázzuk, majd kivajazott sütőformában további 45 percig kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 250 fokra és bekészítünk egy üres tepsit a sütő aljára. Közben a kenyeret megkenjük egy kis olívaolajjal és megszúrkáljuk több helyen, hogy ne repedjen el a teteje. A kenyeret 250 fokon sütjük 10 percig, és amikor betesszük a sütőbe, a tepsibe egy nagy pohár vizet öntünk, hogy gőz keletkezzen. 10 perc után állítsuk a hőfokot 200 fokra és további 25 percen át süssük. Ha kész, a formából vegyük ki, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá!

 

Házi tökmagkrém

  • 100 g tökmag, összezúzva
  • 1 dl tökmag olaj
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 kk só
  • reszelt parmezán ízlés szerint

A magot zúzzuk össze és az összes összetevővel együtt tegyük egy kis befőttes üvegbe és sötét hűvös helyen hagyjuk állni egy napig. Ezután fogyasztható. Fogyasztás előtt keverjük össze, mert a mag töret az üveg alján lesz.