FB pixel

Juhtúrós tönköly pogácsa magokkal

Elkészítési idő kb. 2 óra  
Sütési idő 20 perc  
Nehézségi szint Könnyű  
Hozzávalók
  • 3 kiskanál só
  • 100 g tej
  • fél kiskanál kristálycukor
  • 40 g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 250 g vaj
  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • ízlés szerint reszelt sajt
  • 200 g tejföl
  • ízlés szerint magok vegyesen (lenmag, tökmag, szezámmag)
  • 200 g juhtúró

Elkészítés:

Házimalmon megőröljük a gabonát. Közben a langyos tejben a cukor hozzáadásával megfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük az összes többi hozzávalóval együtt. A vajat nagylyukú reszelőn reszeljük le és úgy adjuk a tésztához - így lesz omlós a tésztánk és nem kelt.

Ankarsum dagasztógépünk hengerfejének segítségével megdagasztjuk a tésztát 3-4 perc alatt, majd egy gombócot formálunk belőle. Így hűtőbe tesszük és egy órán át kelesztjük langyos helyen. Ezután kinyújtjuk tapadásmentes sodrófával kb. 2 cm vastagra hagyva a tésztát, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat egy kilisztezett felületen, és további 20-30 percig kelesztjük. A tészta megengedi, hogy újra meg újra összegyúrjuk a vége felé a szaggatásból kimaradt részeket. kétszeresére keltek a pogácsák, tojással megkenjük őket és magokkal és sajttal megszórjuk. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.