Vissza

Sokmagos 100% teljes kiőrlésű kenyér

A Natur Projekt elkészítési javaslata:

Liszt őrlése: Salzburgi Malomban

Sütés: hagyományos sütőben

Hozzávalók:

  • 250 g frissen őrölt bio búza liszt
  • 250 g BL80 kenyérliszt
  • 380 ml hideg víz
  • 8 EK mag: 2 len, 2 szezám, 2 tök, 2 napraforgó (de lehet chia, amaránt, köles, vagy bármi amit szerettek)
  • 80 ml langyos víz
  • 10 g friss élesztő
  • 2 TK só

 

A magokat beleöntjük a hideg vízbe és benne hagyjuk egy pár órára, vagy akár egy napra is. Salzburgi malmunkon megőröljük a búzát, és a BL80-as liszttel, valamint a sóval együtt összekeverjük. Az élesztőt a langyos vízbe tesszük és elkeverjük. Ha feloldódik, az összes eddig felsoroltakat egy nagy tálba összeöntjük és kb. 2 perc alatt összegyúrjuk, aztán 10 percet pihentetjük. 10 perc után gyúrjuk át 5-6 mozdulattal és megint 10 percet pihentessük. 20 perc után a tésztát rendesen gyúrjuk át (kb. 3-4 perc), majd 1 órát kelesszük meleg helyen keletsztő tálban. Ekkorra a tészta duplájára kel és puha, ruganyos lesz. Hosszú hurkát formázzunk belőle, középen hajtsuk össze, majd tekerem a két végét össze (kettes fonat). Ezután kivajazott formába tesszük és további 45 percig kelesztjük. Ezután a tetejét megkenjük tojással, és az előmelegített sütőben 240 fokon süssük 10 percet, majd további 25 percet 200 fokon. Amikor a sütőt előmelegítjük, egy tepsit is helyezzünk be alulra és amikor a kenyeret beteszem, egy nagy pohár vizet öntsünk bele, hogy gőz keletkezzen. Ha kész, a formából a kenyeret kivesszük és rácson hűlni hagyjuk.  Jó étvágyat hozzá.