Vissza

Joghurtos teljes kiőrlésű kenyér tönkölybúzából

A Natur Projekt elkészítési javaslata:

Liszt őrlése: Salzburgi házimalommal

Dagasztás és kelesztés: kézzel

Sütés: hagyományos sütőben

Lenmag préselés: Salzburgi Flakerrel

  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 200 ml natúr joghurt
  • 100 ml víz
  • 1,5 EK növényi olaj
  • 3 EK méz
  • 2 kk só
  • fél csomag friss élesztő
  • 30 g frissen préselt lenmag

A 100 ml langyos vízbe keverjük el az élesztőt és a mézet. Őröljük meg a Salzburgi Malom segítségével az 500g hántolt tönkölybúzát, majd azt fokozatosan keverjük hozzá az élesztős vízhez. Adjuk hozzá a joghurtot, a sót és az olajat és a frissen préselt lenmagot és pár perc alatt kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Arra mindig figyeljünk, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül a tálban az élesztővel, mert hatástalanítja azt. A tészta akkor jó, ha már magától elválik a kéztől és egy homogén gombóccá áll össze. Ekkor tegyük ki egy fa deszkára és dagasszuk tovább még pár percig. Ezután tegyük a tésztát fából készült kelesztőtálba és meleg helyen letakarva kelesszük kb. 45 percig. 45 perc után a tésztát formázzuk meg fa deszkán és tegyük a kívánt kilisztezett formába vagy tepsire. Kelesszük meleg helyen további 45 percig, majd süssük sütőben először 230 fokon 10 percig, majd 210 fokon 30 percig. A sütés első 10 percében párásítsuk a sütőt. Jó étvágyat hozzá!

 

Tipp: a kelesztéshez használjon eredeti fából készült kelesztőtálat. Ez esetben a tészta kizárólag természetes anyagokkal érintkezik és gyönyörű formát kap.

Tipp 2: a tésztát elkészítheti Panasonic kenyérsütőgében is. Ez esetben a friss élesztő helyett használjon por élesztőt, és minden összetevőt tegyen a gépbe.