Vissza

Az év 100% teljes kiőrlésű alakor kenyere

A Natur Projekt elkészítési javaslata:

Liszt őrlése: Salzburgi malommal

Dagasztás: Panasonic kenyérsütő gépben

Sütés: sütőben

Hozzávalók:

  • 250 g frissen őrölt alakor búza
  • 125 g frissen őrölt rozs
  • 125 g frissen őrölt tönkölybúza
  • 375 ml langyos víz
  • fél evőkanál olíva olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy egy csomag szárított élesztő
  • 2 TK só
  • 2 TK méz
  • kenéshez 2 EK víz és 1 EK olíva olaj
  • tetszés szerint fűszerek, magok

 

Mi most friss élesztőből készítettük a kenyeret. A langyos vízben egy evőkanál mézzel megfuttattuk az élesztőt. Ha valaki szárított élesztőt használ, az összes összetevőt egyszerre keverje össze.

Közben Salzburgi Malmunkon megőröltük a kimért búzákat. Az összes összetevőt egy nagy tálba öntöttük, beleértve a megfuttatott élesztőt és 10 percig pihenni hagytuk keverés nélkül.

Ezután összegyúrtuk a tésztát, mely meglehetősen ragacsos volt. Eleinte tálban, majd a lisztezett munkapulton gyúrtuk összesenkb. 4 percig. Ezután kelesztő tálba tettük, és 40 percig kelni hagytuk meleg helyen. A tészta több, mint duplájára kelt legnagyobb meglepetésünkre. Ezután óvatosan megformáztuk és kivajazott sütőformába tettük, majd további 15 percig kelesztettük.

A sütőt előmelegítettük 250 fokra, ezen sütöttük a kenyeret 10 percig, majd 200 fokon további 30 percig. Az elején a sütő aljába egy tepsibe vizet tettünk, hogy gőz keletkezzen.