FB pixel

Zabos tönkölykenyér

Elkészítési idő 2,5 - 3 óra  
Sütési idő 50 perc  
Nehézségi szint Könnyű  
Hozzávalók
  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 200 g zabliszt
  • 425 g víz
  • 25 g friss élesztő
  • 18 g só
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 60 g zabpehely

Javasolt eszközök, gépek:

Liszt őrlése: Salzburgi Malomban

Tészta dagasztás: Ankarsum Assistent gépben

Sütés: Émile Henry kenyérsütő formában

Zab pelyhesítése: Salzburgi Flakerrel

Egyéb eszközök: Laica digitális mérleg, Ibili maghőmérő, Laica víztisztító kancsó

Elkészítés:

Salzburgi malomban megőröljük a tönkölybúzát. A lisztbe beletesszük a sót, így elkészül a száraz keverékünk. Egy másik edénybe összeöntjük a tisztított vizet, az elmorzsolt élesztőt, az olívaolajat, a mézet - ez pedig a nedves keverék. A két keveréket az Ankarsum dagasztógép táljába tesszük és a dagasztóhenger használatával megdagasztjuk 4-5 perc alatt. A tésztát kivesszük, gombócot formázunk belőle és letakarjuk fél órára. Ezután átgyúrjuk a tésztát, hosszúkás kenyeret formázunk belőle, lespricceljük egy kis vízzel, majd beleforgatjuk a zabpehelybe és kivajazott hosszúkás sütőedénybe tesszük kelni 45 percre. 

A sütőt előmelegítjük 250 fokra. Rátesszük a sütőforma fedelét az edényre, majd a kenyeret 230 fokon sütjük 50-55 percig. Ha kész, a formában hagyjuk hűlni kb. 10 percig a kenyeret, majd borítsuk ki rácsra. Várjuk meg, míg a kenyér oldalai és alja kiszikkad, és utána lehet szeletelni.

Jó étvágyat hozzá!