FB pixel

Teljes kiőrlésű magos kiflik

Elkészítési idő 2 óra  
Sütési idő 20 perc  
Nehézségi szint Könnyű  
Hozzávalók
  • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy
  • 500 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 200 g finomliszt (BL55)
  • 500 g tej
  • 18 g só
  • 50 g friss élesztő
  • 15 g kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 50 g magok vegyesen (lenmag, tökmag, szezámmag)

Javasolt eszközök, gépek:

Liszt őrlése: Salzburgi Malomban

Tészta dagasztás: Ankarsum Assistent gépben

Kifli kelesztése, sütése: Bagett és kifli sütő lemez

Egyéb eszközök: Laica digitális mérleg, Ibili trockser, Szilikonos nyújtófa

Elkészítési javaslat:

1 dl tejben megfuttatjuk az élesztőt egy TK cukor segítségével. Közben Salzburgi malmunkon megőröljük a teljes kiőrlésű lisztet, melyhez hozzá keverjük az összes száraz hozzávalót az Ankarsum dagasztó táljába. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet és az élesztős keveréket. 3-4 perc alatt megdagasztjuk a henger fej segítségével, majd kivesszük a tésztát és lisztezett deszkán nagy gombócot formálunk a tésztánkból és pihenni hagyjuk 20 percig letakarva. Ezután két részre osztjuk trockser segítségével. Mindkettőt kör alakúra kinyújtjuk, azokat mint egy tortát 6 háromszögre vágjuk. Így összesen 12 háromszöget kapunk. A háromszögeket feltekerjük, majd magba hengergetjük őket. A kifliket helyezzük el a lemezeken, melyeket előtte leliszteztünk. Kelesszük őket 30 percen át, majd lehetőleg párás légtérben süssük meg őket 20 perc alatt 200 fokon.