FB pixel

Rusztikus zsömlék

Elkészítési idő 2,5 óra  
Sütési idő 14 perc  
Nehézségi szint Közepes  
Hozzávalók
  • 200 g búza kenyérliszt (BL80)
  • 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g tej
  • 9 g só
  • 25 g friss élesztő
  • 8 g kristálycukor
  • 20 g vaj

Javasolt eszközök, gépek:

Liszt őrlése: Salzburgi Malomban

Tészta dagasztás: Ankarsum Assistent gépben

Sütőforma: Émile Henry crown bread forma

Egyéb eszközök: Laica digitális mérleg

Elkészítési javaslat:

1 dl tejben megfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukor segítségével. Közben Salzburgi malmunkon megőröljük a teljes kiőrlésű lisztet, majd az összes száraz hozzávalóval együtt az Ankarsum dagasztó táljába tesszük. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet és az élesztős keveréket. 4-6 perc alatt megdagasztjuk a henger fej segítségével, majd kivesszük a tésztát és lisztezett deszkán nagy gombócot formálunk a tésztánkból és pihenni hagyjuk 35-40 percig letakarva. Ezután nyolc egyenlő részre osztjuk trockser segítségével. Mindből szoros gombócokat formázunk, majd kivajazott Emile Henry sütőformába tesszük és ebben kelesztjük 30-40 percen át. Ezután pedig előmelegített sütőben 250 fokon megsütjük 12-14 perc alatt. A fedőt a sütési idő vége felé le lehet venni, ha sötétebb színű zsömléket szeretnénk.