FB pixel

Francia baguette

Elkészítési idő 2 - 2,5 óra  
Sütési idő 25 perc  
Nehézségi szint Nehéz  
Hozzávalók
  • 220 g víz
  • 7 g só
  • 375 g finomliszt (BL55)
  • 10 g friss élesztő

Javasolt eszközök, gépek:

Tészta dagasztás: Ankarsum Assistent gépben

Sütés: Émile Henry baguette sütő formában

Elkészítés:
 
Tegyük az Ankarsum dagasztótáljába a langyos, tisztított vizet, és morzsoljuk el benne az élesztőt, és szórjunk hozzá egy csipet lisztet. Hagyjuk pihenni 10-15 percig. Ezután tegyük hozzá a sót és dagasszuk a tésztát a fém kar segítségével kb. 6 percig lassú fokozaton, amíg a tészta összeáll. 
Takarjuk le a dagasztó edényt fedővel és hagyjuk kelni a tésztát 40 percig szobahőmérsékleten. Ezután intenzíven gyújruk át újra a tésztát kézzel, hogy eltávozzon belőle az összes széndioxid. Ezután osszuk a tésztát háromfelé. Formázzunk mindhárom tésztából vékony hengereket, amelyek kissé hosszabbak, mint a sütőforma vájatai.
 

Lisztezzük be a sütőforma alját és helyezzük a hengerekké sodort tésztákat mindhárom mélyedésbe. Takarjuk le a sütőforma fedelével és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten 20 percig.

Ezután szórjunk vízpermetet a baguette-ek tetejére, de ügyeljünk rá, hogy a víz ne folyjék a tészta és a sütőforma közé, különben sütés közben beleragad a tészta a formába. Ezután vágjuk be mélyen a tészta tetejét hosszanti irányba speciális pengével, majd süssük 25 percig 250 fokon előmelegített sütőben. A sütési idő végén vegyük le a sütőforma fedelét, és pirítsuk a baguettek tetejét 2 percig.

 

Tipp: ha még hagyományosabb külsejű baguettet szeretnénk, sütés előtt kissé lisztezzük be a tészta felületét.