FB pixel

Sütőtökös kovászos kenyér

Elkészítési idő Kovász érés: 12 óra, Kenyér készítés: 5-6 óra  
Sütési idő 50 perc  
Nehézségi szint Közepes  
Hozzávalók
  • 350 g búza kenyérliszt (BL80)
  • 100 g rozskovász
  • 180 g víz
  • 8 g só
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 150 g sütőtök püré
Elkészítés:
 
A dagasztás előtt 12 órával készítsük el a kovászt anyakovászunk segítségével. 40 g anyakovászhoz adjunk 40 g teljes kiőrlésű, lehetőleg frissen őrölt rozslisztet és 40 g langyos vizet. 
 
Másnap egy kisebb sütőtököt szeletekre vágunk, a magjait kiszedjük. Sütőben 200 fokon fólia alatt 40-55 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha már kihűlt, az Ankarsum turmix fejével pépesítsük. 
 
Salzburgi malmon őröljük meg a 100 g tönkölybúzát, majd a kenyérliszttel, vízzel, 12 órás aktív kovásszal és sütőtök pürével együtt dagasszuk meg dagasztógépben. Két percig dagasszuk lassabb fokozaton, majd adjuk hozzá a sót és további 4-5 percig dagasszuk gyorsabb fokozaton. Ezután a tésztát egy kiolajozott tálba tegyük át, és hagyjuk pihenni 2,5 órán át. Közben fél óránként hajtogassuk át a tésztát. Formázzuk meg a kenyeret, majd tegyük kilisztezett nád szakajtóba és kelesszük 1-1,5 órát. Közben melegítsük elő a sütőt 250 fokra, benne az Émile Henry sütőedénnyel. Ha megkelt a tészta, a kilisztezett edényre fordítsuk rá a tésztát, vágjuk be a tetejét, zárjuk rá az edényre a fedőt és tegyük a sütőbe. Süssük 250 fokon 50 percen át. A sütőt nem szükséges gőzösíteni, ugyanis az edény fedele bent tartja a gőzt és szaftos, mégis vékony, ropogós héjú kenyeret kapunk. Jó étvágyat hozzá!