Vissza

Kovász készítése házilag

A kovászos kenyerek fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára, ugyanis élesztő és cukor nékül süthetünk természetesen kenyeret, péksüteményeket. Az ilyen kenyerek nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához. 

Több helyen az élesztő nélküli kovászt vadkovásznak, vagy anyakovásznak hívják. Mi is ezeket a kifejezéseket használjuk majd receptjeinkben.

A kovászos kenyerek lassabban készülnek el (24-72 óra), mint az élesztős változatok, de a hosszabb folyamatnak köszönhetően a kenyér egészségesebb lesz. A kovászt leginkább teljes kiőrlésű rozslisztből érdemes indítani. Az eljárás minden esetben ugyanaz:

 1. Egy nagyobb befőttes üvegbe tegyünk 30g lisztet és 30 g vizet, keverjük össze annyira hogy ne maradjanak benne csomók, majd az üveget zárjuk le lazán és hagyjuk 24 órán át pihenni. Az üvegre a tetőt ne csavarjuk rá szorosan, hogy a kovász levegőhöz jusson. Az ideális hőfok a kovásznak 25-27 fok. 
 2. Másnap reggel tegyünk ismét 30 g lisztet és 30 g vizet a befőttesüvegbe, keverjük össze, majd hagyjuk állni 12 órán át.
 3. A 12 óra elteltével az üvegben lévő kovász nagy részét vegyük ki és csak 30 g-ot hagyjunk benne (a többit dobjuk ki) és tegyünk hozzá 60 g lisztet és 60 g vizet. 
 4. Innentől kezdve minden nap reggel és este 12 órás eltéréssel hajtsuk végre az etetéseket. Mindig 30 g-ot hagyjunk az előző keverésből az üvegben és 60 g liszttel és ugyanennyi vízzel etessük.
 5. Folytassuk ezt 6-7 napon keresztül. Már a 3. naptól kezdve kis buborékokat láthatunk a kovászban
 6. 7. nap után kész a vad-, vagy anyakovászunk, melynek felhasználását a receptjeinkben találják.

Kovász használata sütés előtt:

- Kovászos tészták készítéséhez mindig aktív kovászra van szükség. A kovász általában etetés után 6-8 órával a legaktívabb, de ez hőmérséklettől függ. Akkor lehetünk a legbiztosabbak, hogy mikor aktív a kovászunk, ha a befőttes üvegünkre egy gumit teszünk olyan magasságba, amekkora a kovász nagysága etetéskor. Amikor a duplájára emelkedik a kovász, akkor a  legaktívabb, sütésre alkalmas állapotú.

- A receptekben általában 100-150g kovász mennyiség szerepel. Ezt kétféleképpen állíthatjuk elő: vagy a befőttes üvegünkben tartunk legalább ennyi mennyiségű kovászt és azt tesszük egyből a tésztába, vagy pedig az üvegbe lévő kovászt használjuk oltóanyagnak, tehát annak a segítségével egy külön edénybe készítünk kovászt - ezt a receptekben leírjuk.

- A kovász a folyamatos etetésektől szaporodik. A legideálisabb, ha mindig sütünk és használjuk a kovászt és amit nem használtunk fel a sütéshez, azt tovább neveljük-etetjük folyamatosan.

Tippek:

 • Nagy befőttes üveget használjunk, mert a kicsiben nincs elég levegő és könnyen sikertelenséghez vezethet.
 • A befőttes üveget tartsuk a sütőben, ugyanis ott állandó a hőmérséklet.
 • A befőttes üvegre tegyük rá a fedőt, de ne csavarjuk rá, mert a beszivárgó levegő szükséges a kovász fejlődéséhez.
 • A kovászos üveget ne hagyjuk fedetlenül sokáig, mert lebőrösödik és bepenészedik.
 • A kovászt hűvösebb időben elég naponta etetni, nyáron viszont szükséges lehet a folyamatos napi 2 etetés, ha túl meleg van a házban.
 • Ha a kovászunknak ecetes illata van, azt jelenti hogy éhes. Ilyenkor etessük gyakrabban (napi 2x).
 • Ha a kovászunk tetején kicsapódik a víz, és túl folyós, akkor a következő etetésnél adjunk több lisztet neki és kevesebb vizet, vagyis készítsünk sűrűbb kovászt.
 • Bizonyos időközönként (1-2 hónap) mossuk ki az üveget. Ilyenkor vegyünk ki 30-50 g kovászt, tegyük át egy tiszta üvegbe és etessük meg a szokásos módon.  
 • A kovászt ha nem használjuk 2-3 hétig, eltehetjük a hűtőbe. Etessük meg egy kicsit több liszttel, zárjuk le az üveget és tegyük el. Ha újra használni szeretnénk, öntsük le róla a vizet (nem biztos, hogy van), és etessük meg 100 g-nyi liszttel és ugyanennyi vízzel. Ha 24 óra alatt nem lesz buborékos, akkor valószínűleg meghalt, és újat kell indítani.
 • Ha a rozskovászunk túlságosan savanyú, időnként adjunk hozzá fehér lisztet, így vissza tudjuk fogni a savanyú ízt.

Kovászos receptkönyv

Finom kenyereket, élményteli sütéseket kívánunk!

Ha még jobban szeretne megismerkedni a kovászos sütéssel, ajánljuk Zeliska Orsi Péklány lettem című könyvét, melyben még részletesebben bemutatásra kerülnek a lépések, sütési tudnivalók, sőt a szerző még a pékszakma egyéb titkaiba is beavatja az olvasót. 

 

Szárított kovász

A kovászt le lehet szárítani, és bármikor újra életre lehet kelteni. Webáruházunkban megvásárolható a Péklány szárított rozskovásza, melyet Ön otthon bármikor életre tud kelteni, és sütni tud vele. 

Tekintse meg kovászos receptjeinket itt.