Vissza

Hagyományos kovászos fehér kenyér

A Natur Projekt elkészítési javaslata:201605/Feher_kenyer_JPG0.jpg

Liszt őrlése: Salzburgi malommal

Tészta dagasztása: Ankarsrum Assistent Original dagasztógépben

Sütés: hagyományos sütőben vagy kemencében

Kelesztés: nád szakajtóban

 

Hozzávalók:

  • 150 g fehér lisztből vagy rozslisztből készült kovász
  • 500 g BL80 kenyérliszt
  • 320 ml langyos víz
  • 10 g só

 

Elkészítés:

Készítsük el a 150 g kovászt a következőképpen: tegyünk az anyakovászunkból 1 evőkanálnyit egy nagy tálba, tegyünk hozzá 75 g fehér lisztet vagy rozslisztet (lehetőleg frissen őröltet) és 75 g vizet. Keverjük össze, takarjuk le a tálat és hagyjuk szobahőmérsékletű helyen érni 12 órát.

Másnap keverjük össze a 320 ml langyos vizet és az 500 g lisztet, és letakarva hagyjuk pihenni 1-2 órát. Ezt hívják autolizálásnak, ami arra való, hogy a lisztszemcsék megszívják magukat vízzel és ez hozzájárul a rugalmasabb, finomabb kenyér belezet kialakulásához.

Ezután adjuk hozzá a kovászt a tésztához és dagasszuk 3-4 percen keresztül, majd adjuk hozzá a sót és dagasszuk további 2 percig a tésztát. Tegyük át a tésztánkat egy olajjal kikent tálba és pihentessük 3 órát, közben hajtogassuk 30 percenként. Formázzuk meg a kenyeret a kívánt alakra és kilisztezett kelesztőtálba kelesszük 1-2 órát (ameddig a kenyér 1,5-2x-esére nő). Ha a kenyér megkelt, borítsuk ki  egy sütőpapírral kibélelt tepsire, vágjuk be a tetejét és előmelegített, bepárásított sütőbe süssük 250 fokon légkeverésen 25 percen át, majd további 20 percen át 230 fokon. Érdemes az idő lejártával a kenyér belső maghőmérsékletét megnézni egy maghőmérővel, ha 97 fok fölött van, akkor biztos megsült belül is a kenyerünk! Rácson hagyjuk kihűlni, jó étvágyat hozzá.

 

Felhasznált eszközök:

  

 

Tipp:

A kenyér tetejét ollóval tudjuk ilyen koronásra vágni.