FB pixel

Aszalt szilvás diós rozskenyér

Elkészítési idő Kovász érés: 12 óra, Kenyér készítés: 5-6 óra  
Sütési idő 60 perc  
Nehézségi szint Közepes  
Hozzávalók
  • 100 g rozskovász
  • 200 g + 150 g víz
  • 8 g só
  • 50 g aszalt szilva
  • 50 g dió
  • 150 g + 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt

Javasolt eszközök, gépek:

Aszalás: Tre Spade aszalógép

Tészta dagasztás: Ankarsum Assistent gépben

Sütés: Émile Henry kenyérsütő formában

 

Elkészítés:

Salzburgi malmon megőröljük a 150 g rozst. Meglévő anyakovászunkból kiveszünk 100 g-ot, hozzáadunk 200 g langyos vizet és 150 g rozslisztet, majd egy éjszakán át letakarva pihentetjük. A kovász elkészítéséről itt olvashat bővebben.

A szilvákat félbe vágjuk, kimagozzuk és a Tre Spade aszalógépben megaszaljuk. 

12 órával később az Ankarsum dagasztótáljába tesszük a 12 órás aktív kovászt, hozzáadjuk a maradék hozzávalókat és 4-5 perc alatt megdagasztjuk. Ragacsos, szinte kenhető tésztát kapunk majd. Ezután a tésztát kivajazott Émile Henry hosszúkás formába tesszük és 2 órán át kelesztjük (télen akár 3-3,5 óra is lehet). Előmelegített sütőben 230 fokon sütjük 60 percen át. A fedőt a sütési idő vége előtt 20 perccel levehetjük. A kenyeret kiöntjük a formából és rácson hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá!