FB pixel

Aszalt paradicsomos kovászos kenyér

Elkészítési idő Kovász érés: 12 óra, Kenyér készítés: 5-6 óra  
Sütési idő 45 perc  
Nehézségi szint Közepes  
Hozzávalók
  • 200 g búza kenyérliszt (BL80)
  • 100 g rozskovász
  • 300 g víz
  • 10 g só
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 6 g extra szűz olívaolaj
  • 10 g provence-i fűszerkeverék
  • 40 g aszalt paradicsom

Javasolt eszközök, gépek:

Paradicsom aszalása: Tre Spade aszalógépben

Tészta dagasztás: Ankarsum Assistent gépben

Kelesztés: Kerek vagy hosszúkás nád kelesztő tálban

Sütés: Émile Henry bread cloche kenyérsütő formában

Egyéb eszközök: Kenyér vágó penge

Elkészítés:

Készítsük el a 150 g kovászt a következőképpen: tegyünk az anyakovászunkból 1 evőkanálnyit egy nagy tálba, tegyünk hozzá 75 g frissen őrölt rozslisztet és 75 g vizet. Keverjük össze, takarjuk le a tálat és hagyjuk szobahőmérsékletű helyen érni 12 órát.

Másnap keverjük össze a 300 ml langyos vizet és az 400 g lisztet, és letakarva hagyjuk pihenni 1-2 órát. Ezt hívják autolizálásnak, ami arra való, hogy a lisztszemcsék megszívják magukat vízzel és ez hozzájárul a rugalmasabb, finomabb kenyér belezet kialakulásához.

Ezután adjuk hozzá a kovászt a tésztához és dagasszuk 3-4 percen keresztül, majd adjuk hozzá a sót, olajat, fűszereket és a paradicsomokat és dagasszuk további 5 percig. Tegyük át a tésztánkat egy olajjal kikent tálba és pihentessük 3 órát, közben hajtogassuk 30 percenként. Formázzuk meg a kenyeret a kívánt alakra és kilisztezett kelesztőtálba kelesszük 1-2 órát (ameddig a kenyér 1,5-2x-esére nő). Ha a kenyér megkelt, borítsuk ki egy sütőpapírral kibélelt tepsire, vágjuk be a tetejét speciális késsel vagy pengével, és előmelegített, bepárásított sütőbe süssük 250 fokon légkeverésen 25 percen át, majd további 20 percen át 230 fokon. Érdemes az idő lejártával a kenyér belső maghőmérsékletét megnézni egy maghőmérővel, ha 97 fok fölött van, akkor biztos megsült belül is a kenyerünk! Rácson hagyjuk kihűlni, jó étvágyat hozzá.

Natur Projekt tipp: érdemes az aszalást saját aszalógéppel, otthon végezni. Nemcsak ízletesebb, de kén-dioxidtól és egyéb adalékoktól mentes aszalványokat kapunk.