FB pixel

Kovászos rusztikus kenyér

Elkészítési idő Kovász érés: 24 óra, Előkészületek: 2x10 perc  
Sütési idő 45 perc  
Nehézségi szint Közepes  
Hozzávalók
  • 150 g víz
  • 1 teáskanál só
  • 400 g finomliszt (BL55)
  • 3/4 teáskanál szárított élesztő
  • 24 órás kovász

Javasolt eszközök, gépek:

Az alább bemutatott recept a többfunkciós, díjnyertes Panasonic kenyérsütő gépben készült. 

 

Elkészítés:

A Panasonic kenyérsütőgép forradalmi újdonsága a kovászos kenyérsütés. A kenyérsütőgép joghurtból indított pék kovásszal (minimális, 1% élesztő hozzáadásával készült kovász) készült kenyerek készítésére alkalmas. A 27-es program a fermentációs program, mely 24 óra alatt "megérleli" a kovászt. 

Hozzávalók a kovászhoz:

  • 80 g rozsliszt
  • 60 g joghurt
  • 80 ml tisztított, langyos víz
  • 1 g szárított élesztő
  • fél teáskanál só

Ezeket az összetevőket keverje össze a kovászoló pohárba (géphez alaptartozék) alaposan, zárja le a fedelét, és tegye a kenyérsütőgép tartályába, melyből a lapátot ezt megelőzően kivette. Indítsa el a 27-es, kovász programot. A kovász 24 óra alatt elkészül. 

24 óra után a kovászt hűtőbe teheti, vagy azonnal felhasználhatja. 

Hozzávalók a kenyérhez:

  • 400 g búzakenyérliszt (BL80)
  • 150 ml langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 3/4 teáskanál szárított élesztő

A kovászt a többi hozzávalóval együtt tegye a kenyérsütőgép tartályába (az élesztőt az élesztő tartályba tegye) és válassza ki a 10-es, "Kovászos kenyér" programot. A kenyér 5 óra alatt elkészül (ebből a sülési idő 45 perc). A kovásznak köszönhetően a kenyér ízletesebb lesz, tovább eltarthatóvá válik.