Vissza

Zabpelyhes sajttorta házi eperlekvárral

A Natur Projekt elkészítési javaslata:

Liszt őrlése: Salzburgi malommal

Zabpehely készítés: Salzburgi pelyhesítővel

Sütés: hagyományos sütőben

Lekvár főzés: Panasonic kenyérsütő- és lekvárfőző géppel

Hozzávalók:

A torta laphoz:

  • 100 g zabpehely
  • 60 g zabliszt
  • 50 g barna cukor vagy nyírfa cukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 2 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 125 g nyírfa cukor
  • 1 EK liszt

Házi eperlekvár recept itt olvasható.

Elkészítés:

Salzburgi malmunkon megőröljük a zabot, illetve Salzburgi pelyhesítőnkkel elkészítjük a friss zabpelyhet. A lisztet és a zabpelyhet összekeverjük a sóval, majd hozzá adjuk a cukrot és az olvasztott vajat. Kézzel addig keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Ha kész, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, elsimítjuk és kb. 10 perc alatt megsütjük 180 fokon.

Közben elkészítjük a krémet. Felverjük a tojásokat habverővel, majd hozzá adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet. Ezután kézzel óvatosan hozzá adjuk a mascarpone krémet és lyukas fakanállal szépen összekeverjük. Fontos, hogy óvatosan kevergessük a krémet, hogy a tojás megtartsa felvert állagát, ugyanis ettől lesz könnyű és habos a sajttorta. A krémet önstük az elősütött tortalapra, és süssük 180 fokon kb. 50 percig. Nem baj, ha a torta teteje kicsit barnulni kezd, és a belseje remegős marad. A kész tortát hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakát hűtőben pihentessük. Másnap házi eperlekvárral tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!