Vissza

Teljes kiőrlésű kalács

A Natur Projekt elkészítési javaslata:

Liszt őrlése: Salzburgi malommal

Hozzávalók:

  • 500 g frissen őrölt liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 kiskanál só
  • 320 ml langyos tej
  • 1 EK méz + 8 dkg méz
  • 2,5 dkg friss élesztő

Elkészítési javaslat:

Őröljük meg Salzburgi malmunkkal a friss lisztet. Közben futtassuk meg langyos tejben az 1 evőkanál mézzel az élesztőt. Ezután az összes összetevőt egy nagy tálban keverjük össze, majd tegyük félre letakarva kelesztő tálban kb. 35-40 percre. Ha kétszeresre dagadt már a tészta, formázzuk kalácsnak, vagy készítsünk belőle kakaós vagy aszalt áfonyás csigát.

Ez utóbbihoz a recept:

Amikor megkelt a tészta, lisztezett füleleten kinyújtjuk, nem baj ha kilapul. Megkenjük olvasztott vajjal (2 dkg) és megszórjuk vaníliás cukorral és aszalt áfonyával. Ezután az egészet feltekerjük mint egy beiglit. Kis szeleteket vágunk belőle, és a szeletek alját kicsi összecsípjük és úgy tesszük a tepsire. A csigákat egymástól megfelelő távolságra tegyük, mert fognak még kelni. A csigák tetejét kenjük meg tojással. 

Süssük 195 fokon 15 percen át, majd 160 fokon további 30 percen keresztül.