Vissza

Teljes kiőrlésű kakaós és nutellás csiga

A Natur Projekt elkészítési javaslata:

Teljes kiőrlésű liszt őrlése: Salzburgi malommal

Sütés: hagyományos sütőben

 

Hozzávalók:

  • 600 g frissen őrölt teljes kiőrlésű liszt
  • 250 ml víz
  • 40 g friss élesztő
  • 100 g vaj
  • 80 g méz
  • fél TK só
  • 1 tojás
  • ízlés szerint kakaó por és cukor vagy nutella

 

Elkészítési javaslat:

Megőröljük Salzburgi malmunkon pár perc alatt a bio gabonát. Jelenleg mi vegyesen használtunk tönköly, búza és alakor lisztet (300g-200g-100g). A lisztet átszitáljuk kislyukú szitán, hogy a tészta lágyabb legyen.

Az így kapott friss liszthez hozzátesszük a vízben feloldott élesztőt, összedolgozzuk, majd 15 percre félre tesszük.

A lágy vajat, a mézet és a sót ezután hozzádolgozzuk a tésztához és 5 percig gyúrjuk. A tésztából gombócot formázunk, bekenjük vajjal egy ecset segítségével, majd átlátszó fóliába szorosan becsomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük. 2 óra után a tésztát elővesszük, téglalap alakúra nyújtjuk sodrófával. A tészta felületét megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk kakaó és cukor keverékével (mi fele-fele arányban szeretjük), illetve megkenjük nutellával. Szórjuk és kenjük jó gazdagon!

A tésztát feltekerjük, és minden hajtásnál a külső oldalát is megkenjük vajjal. Ha kész a tekerés, kb. 2 cm-es szeleteket vágunk belőlük, melyeket egyesével sütőpapírral kibélelt tepsire teszünk. A tetejét megkenjük tojással, majd előmelegített sütőbe sütjük először 100 fokon 30 percet, majd pedig 220 fokon 15 percet.