FB pixel

Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből

Elkészítési idő 30 perc  
Sütési idő 10 perc  
Nehézségi szint Könnyű  
Hozzávalók
  • 70 g vaj
  • 400 g alakorliszt, teljes kiőrlésű
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál zsír
  • 1 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 70 g barna cukor
  • 2 tojás
  • 125 g akácméz

Elkészítés:

Az átszitált lisztbe beletesszük a tojásokat, a szódabikarbónát, a vajat, a fahéjat, a szerecsendiót és a mézet. Egy kis lábasban felmelegítjük a cukrot lassú tűzön (karamellizáljuk) egy pár csepp vízzel, figyeljünk rá, nehogy leégjen. Amikor forr, hozzá tesszük a 3 púpos evőkanál zsírt, majd amikor az is elolvadt, az egészet hozzáöntjük a tésztához. A tésztát összekeverjük, majd amikor összeáll, megszórjuk a tetejét liszttel és egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.

Másnap a tésztát kinyújtjuk, formára szaggatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Ha a tészta puha is marad 10 perc után, ne süssük tovább, mert így marad omlós és puha a mézeskalács.

Jó étvágyat hozzá!