Vissza

Lajosmizsei Tejpite natúran vagy gyümölccsel

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej
  • kb. 10 dkg idény gyümölcs (barack, málna, cseresznye, eper, szilva, ribizli, stb.)

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat. Verjük fel külön a fehérjét egy tálban, egy másik tálban pedig keverjük össze a tojások sárgáját, vajat és cukrot. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sót, a vaníliát és a tejet, majd keverjük össze konyhai robotgéppel, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Ezután keverjük össze a felvert tojásfehérjével óvatosan, figyelve arra hogy ne törjük össze az állományát.

Vajazzunk ki egy tepsit és öntsük bele a tésztánkat. Az a jó, ha folyós, palacsinta szerű állománya van. Ha nem natúran, hanem gyümölcsösen szeretnénk elkészíteni, akkor a megmosott kimagzott gyümölcsöket tegyük a tészta tetejére. Nem baj, ha elsüllyednek.

180 fokon süssük 20-25 percig, nem baj ha kicsit remeg még a tészta, ugyanis pont ez a lényeg. Aztán hagyjuk teljesen kihűlni, közben megdermed az állomány, utána szeletelhetjük és garantáltan elfogy pár percen belül.

A recept eredetileg Lajosmizséről származik, ahol a tejpitét házi baracklekvárral szolgálják fel, a tetejére pálinkát öntenek és meg is gyújtják.

Jó étvágyat hozzá!