FB pixel

Foszlós édes kalács

Elkészítési idő 2 - 2,5 óra  
Sütési idő 30 perc  
Nehézségi szint Közepes  
Hozzávalók
  • 400 g finomliszt (BL55)
  • 100 g rétesliszt
  • 80 g vaj
  • 80 g kristálycukor
  • 250 g tej
  • 12 g só
  • 25 g friss élesztő
  • 3 kisebb tojás

Javasolt eszközök, gépek:

Tészta dagasztás: Ankarsum Assistent gépben

Egyéb eszközök: Laica digitális mérleg, Ibili trockser, Ibili maghőmérő, szita

Elkészítés:

Futtassuk meg langyos tejben az éleszőt a cukor segítségével. Közben mérjük be az összes hozzávalót és a 3. tojás kivételével (az a tészta tetejének kenéséhez szükséges) a dagasztógép táljába. Ha az élesztő felfutott, öntsük a tálba és dagasszuk meg a tésztát. Ankarsum dagasztógép használata esetén a hengerfejet ajánljuk, és 3 perc lassú, 4 perc gyors dagasztási időt tanácsolunk. A szobahőmérsékletű vajat csak az utolsó 2 percben adjuk a tésztához. Akkor jó a tészta, ha már a felülete sima és fényes. Ha a tészta elkészült, tegyük egy kilisztezett deszkára, formáljunk belőle gombócot és hagyjuk érni 30-40 percen át letakarva. Ezután a tésztát gyújruk át alaposan, vágjuk 3 vagy 4 egyenlő részre és azokból sodorjunk egyforma szálakat. A kalácsot hármas vagy négyes fonással fonjuk össze, majd tegyük formába, vagy egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kenjük meg felvert tojással a kalácsot, és hagyjuk kelni 45-54 percen át. Érdemes ezt a kelesztést langyos, 30 fokos párás sütőben végezni. Ha megkelt, óvatosan kenjük át újra tojással, majd 200 fokos sütőben süssük 30 percen át. A kalács maghője sülés végén 92 fok fölött legyen, akkor van kellően átsülve a belseje. Jó étvágyat hozzá!