FB pixel

Gluténmentes liszt

A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉGRŐL


A glutén azon két fehérje – a gliadin és a glutein – összefoglaló neve, amelyek a búzában, árpában, a rozsban és ezek változataiban megtalálhatóak. Magyarul sikérnek is nevezik. A glutén egyfajta „ragasztóként” viselkedik: ettől alakul ki a tészta szerkezete, ettől lesz nyújtható és rugalmas. 

Akik lisztérzékenységben (cöliákia) szenvednek, azok a táplálkozás során bevitt glutént nem tudják megemészteni, és a vékonybél krónikus felszívódási zavarai káros autoimmun folyamatokat indítanak el és kellemetlen tüneteket okoznak. Gluténtartalmú élelmiszerek utáni hasmenés, puffadás és boka környéki ödéma esetén érdemes felkeresnie orvosát, ugyanis a lisztérzékenység ma már nagyon könnyen azonosítható betegség.

A gluténérzékenységre nincs gyógymód, egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend, mellyel a tünetek megszűnnek és a szervezet tápanyag felszívódása helyre áll.

TILTOTT GABONA ÉS LISZTFAJTÁK:

  • búza, rozs, korpa, árpa, tönkölybúza, durumbúza, maláta

AJÁNLOTT GLUTÉNMENTES GABONÁK ÉS LISZTFAJTÁK:

  • rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, burgonya

AMIVEL ÉRDEMES PRÓBÁLKOZNI ORVOSI KONZULTÁCIÓ UTÁN:

  • alakor ősbúza

 

HÁZIMALOM GLUTÉNÉRZÉKENYEKNEK FEJLESZTVE!

A Salzburgi Malom Manufaktúra kifejezetten gluténérzékeny vásárlók részére fejlesztette ki a MAX "Special" házimalmot. A malom gránitkövét olyan speciálisan bemetszésekkel látják el, hogy az a legkeményebb gluténmentes gabonákat (rizs, kukorica, köles, hajdina, szója) is könnyedén megőrli. A Manufaktúrában ezeket a malmokat kizárólag gluténmentes gabonával tesztelik! A "MAX "Special" malommal Ön otthonában őrölhet teljesen adalékanyagmentes liszteket kényelmesen, könnyen és gyorsan. Hosszútávon a saját gluténmentes gabona őrlés gazdaságosabb, mint a kész lisztkeverékek megvásárlása.

 

Ajánljuk, hogy gluténérzékenység esetén a malmot csak gluténmentes gabonák őrlésére használják, így nem fordulhat elő keresztszennyeződés gluténtartalmú gabonákkal.

Kényelmesebb vásárlóinknak ajánljuk a Panasonic kenyérsütőgépet, melyben gluténmentes kenyér program is található!