Tönköly: a legértékesebb ősi gyógyító gabonánk!

A tönkölybúza az egyik legősibb magyar gabonafajta. Elképesztően értékes gabona, magas fehérje-, telítetlen zsírsav- és vitamin-, valamint antioxidáns tartalma miatt már a középkorban megemlékeztek gyógyító hatásairól. Ismerjük meg jobban és használjuk gyakrabban!

TENKEL, az éltető gabona

Tudtátok, hogy a magyar ember régen a kenyeret ÉLETNEK nevezte? És azt, hogy legősibb gabonfajtánk a tönkölybúza?

Természetesen annak elődje a tenkel, vagy más néven tönke. Amikor tönköly kenyeret eszünk (csak a frissen őrölt bio változatra igaz ez, mely a korpát és a csírát is tartalmaz), életerőt szívunk magunkba.

Szent Hildegard, a XII. század egyik leghíresebb csodatevője elsősorban a tönkölyt alkalmazta csodatévő gyógyszerként. „A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi búza fajta, aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészségesebb lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes”- írja Szent Hildegárd.

A tönkölybúza javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat, energiával látja el az izmokat, a kötő- és védőszöveteket.

Ma már bizonyított tény, hogy napi 100-150 gramm teljes őrleményből származó tönköly termék (kenyér) képes biztosítani az ember napi esszenciális aminosav-, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes őrlésű tönkölyliszt energiatartalma közel 74%-kal nagyobb a közönséges búzáénál. Rendszeres fogyasztása áldásos mindenkire kiváló beltartalmi értékei, és természetes eredetű nyersanyag- és rost tartalma miatt.

Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A,D,) és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a benne lévő cukrot. Fehérjetartalma 6x magasabb a közönséges búzához képest, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz.

A tönköly a legtisztább gabona, zárt kalász szerkezetének köszönhetően

Érdemes megnézni a tönkölybúza kalászát. Jól látszik, hogy a kalász teljesen bezárja a magot, így az rendkívül ellenálló a környezetszennyezéssel szemben. Mérési tesztek igazolják, hogy a tönkölybúza a legtisztább gabona. Használjuk gyakrabban kenyér vagy sütemény sütés során!

Frissen őrölve, nem keverve

A hántolt tönkölybúzát őröljük lisztté és minden értékes elemét süssük bele a kenyérbe – ajánlja Nyers Csaba, a Gabonakonyha könyv írója. Csak akkor érezhetjük áldásos hatását ennek a fantasztikus gabonának, ha a csírát és korpát is elfogyasztjuk.

Ezt csak akkor tehetjük, ha a gabonát frissen őröljük házi gabonamalomban. A bolti változatok ipari feldolgozáson esnek át, a mag részei szétválasztásra kerülnek és valamilyen arányban kerülnek a lisztbe. De semmiképpen sem eredeti formában, az élő csíráról nem is beszélve. Ezen felül fontos szabály, hogy a tönkölybúzát ne keverjük más liszttel! Csodálatos íze, kellemes állaga lehetővé teszi, hogy 100% teljes kiőrlésű tönkölybúzából készítsünk kenyeret, pogácsát vagy kekszet.

Nem mindegy mi kerül a család asztalára

A magyar családok leggyakrabban fogyasztott étele a kenyér. Nem mindegy, hogy az a kenyér, melyen gyermekeink felnőnek, milyen.

Ha kiskoruktól kezdve frissen őrölt lisztből készült teljes kiőrlésű kenyereket, pogácsát és süteményeket esznek, nemcsak egészségesebbek lesznek társaiknál, de ahogy Hildegard írja, boldoggá és okossá válnak. Süssenek, főzzenek felelősséggel, gondossággal, szeretettel!

Családi receptek frissen őrölt tönkölybúzából:

Készülékek:

A Natur Projekt tönkölybúza

A Natur Projekt Magyarországon termelt, Biokontroll által minősített kiváló minőségű bio gabonát értékesít. Ezt kétféle kiszerelésben vásárolhatja meg: 1 kg, 5 kg.

Ismerje meg többi gabonánkat, az alakort, a rozst, a zabot és a búzát.