Könnyebb, mint gondolnád!
Mielőtt hozzáfogsz, jó ha tudod, hogy a kalácsot nem muszáj kézzel dagasztani. Ha nincs sok időd, vagy egyszerűen csak kényelmes típus vagy, készítsd el a tésztát a Panasonic kenyérsütőben, és csak a fonás részt csináld magad. Az eredmény pont ugyanolyan lesz! Ha azonban át akarod élni a dagasztás-kelesztés izgalmát is, csináld kézzel. A továbbiakban mindkét módszert és receptet megismerheted.
Fonott kalács – kézzel dagasztva
Recept:
- 400 g fehérliszt
- 100 g rétesliszt
- 80 g puha vaj
- 80 g cukor
- 2,5 dl tej
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 1,5 teáskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő, vagy egy csomag szárított élesztő
- 1 tojás a kenéshez
- A hozzávalókat vedd elő, mérd ki és hagyd szobahőmérsékleten egy fél órát állni. Bármilyen hihetetlen, ennek nagy jelentőssége van!
- Kb. 1 dl langyos tejben egy evőkanál cukor segítségével futtasd meg az élesztőt. Ha szárított élesztőt használsz, ezt a lépést hagyd ki és egyből a hármas ponttal folytasd.
- Szitáld át a lisztet (ettől foszlósabb lesz a kalács), majd az összes összetevőt keverd össze egy nagy tálban kézzel.
- Ha már valamennyire összeállt, a munkalapon folytasd a dagasztást. A dagasztás kb.15 percig tartson.
- Formálj gombócot a tésztából és tedd kelesztő tálba, és tedd meleg helyre kb. 50 percre. Ne ijedj meg, ha nem kelt nagyra, majd később a sütés közben fog nagyot nőni.
- Az 50 perc lejárta után a tésztát tedd rá lisztezett nyújtódeszkára, vagy a sütő tepsijére, és vágd 3 egyenlő részre, majd formázz belőle hosszú hurkákat.
- A hurkák tetejét tapaszd össze és kezd el fonni. Mindig a két szélső hurkát tedd középre, egyiket a másik után, míg el nem fogy. Ha kész a fonat, a végét és az alját tűrd be a fonat alá.
- A tésztát kend meg tojással és tedd be a 200 fokos sütőbe 20 percre. Az első 5 percben sokat fog dagadni a tészta. Ha kész, óvatosan tedd ki a kalácsot hűlni egy rácsra.
Fonott kalács – Panasonic kenyérsütő gépben dagasztva
- Az összes hozzávalót készítsd be a gépbe. Mindenképpen szárított élesztőt használj.
- Indítsd el a sima tészta kelesztő programot.
- Ha kész, a tésztát tedd rá lisztezett nyújtódeszkára, vagy a sütő tepsijére, és vágd 3 egyenlő részre, majd formázz belőle hosszú hurkákat.
- A hurkák tetejét tapaszd össze és kezd el fonni. Mindig a két szélső hurkát tedd középre, egyiket a másik után, míg el nem fogy. Ha kész a fonat, a végét és az alját tűrd be a fonat alá.
- A tésztát kend meg tojással és tedd be a 200 fokos sütőbe 20 percre. Az első 5 percben sokat fog dagadni a tészta. Ha kész, óvatosan tedd ki a kalácsot hűlni egy rácsra.
Ismerd meg jobban a Panasonic kenyérsütő gépet, melyben nem csak rengeteg féle kenyeret (rozs, teljes kiőrlésű, francia, olasz, magos, stb.), de mennyei tésztákat, pizzákat és lekvárokat is készíthetsz. A készüléket időre be lehet programozni, így mire felkel a család, nincs más dolgod, mint felszeletelni a friss illatozó házi kenyeret, mely nem csak ropogós, de garantáltan adalékanyag mentes, hiszen csak az van benne, amit beleteszel.
Ha pedig érdekelnek a házimalmok és a kenyérsütés, vagy esetleg a saját müzli pelyhesítő, nézd meg további termékeinket itt.