FB pixel

Süssünk otthon kenyeret. Jó! Őröljük magunk a lisztet. Még jobb!

Napjainkban egyre több ismerőstől halljuk (még a legkényelmesebbektől is!), hogy maguk sütik a kenyeret otthon. Ki kenyérsütővel, ki kézzel, ki dagasztógéppel, sőt van aki kemencében. Bármilyen módon is készül otthon a kenyér, egy biztos: a szenvedély már adott. Az ok pedig mindig ugyanaz: a bolti nem finom, nem tudom miből van, másnap ehetetlen, nem egészséges… És ekkor jön a következő lépés: nem mindegy, hogy az a házi kenyér milyen lisztből készül! És itt jönnek szóba a legjobb házi malmok.

Mert kenyeret mindenki eszik, napjában akár többször is! Akkor fogyasszuk úgy, ahogy azt a természet adta!

Mi magyarok különösen sok kenyeret eszünk, ezért is nagyon fontos, hogy az a kenyér milyen és miből készül. A gabonák és a belőlük készült tészták és pékáru táplálkozásunk egyik legnagyobb részét teszik ki. Ezért érdemes odafigyelni, hogy milyen kenyeret eszünk. A legjobb, ha a kenyeret magunk sütjük és hozzá házimalomban őrölt bio gabonát használunk. Így a kenyér garantáltan teljes kiőrlésű lesz, és egészséges! Egy bolti teljes kiőrlésű kenyérben, de akár a vizes zsömlében kb. 15 hozzávaló szerepel, csupa olyan, amit legalább a kenyerünkben nem szeretnénk látni: állomány javítók, fényesítők, lisztkezelő szerek…

Ráadásul a frissen őrölt liszt lényegesen több vitális tápanyagot tartalmaz, mint a bolti változatok. Hiába vásárolunk bio lisztet a boltban, ha azt csírátlanították és a rostokban gazdag korpát sem tartalmazza már, és esetleg fél éve áll a polcon.

Tehát süssünk kenyeret és őröljünk hozzá lisztet! Így a kenyerünkben adott lesz minden, amire szükségünk van (korpa, fehérje, csíra, energia, no meg persze gondoskodás és szeretet), és semmi olyan amire nincs szükségünk (fényesítők, állomány javítók, tartósítószer, aroma).

Gyors, kényelmes – bármilyen hihetetlen is!

A mindennapi kenyérsütés és lisztőrlés nem vesz igénybe több időt, mint 5 perc! Hihetetlen? Pedig igaz! Egy 70 dkg-os kenyérhez való liszt megőrlése a házimalommal kb. 1 perc, a kenyér bekészítése a kenyérsütőgépbe pedig további 3 perc. Előkészületekkel együtt mindössze 5 perc. Ennyi idő alatt a boltban nem vásárolhatunk kenyeret és nem fizethetjük ki. No és persze nem tudhatjuk hogy mi van benne. De ha valaki nem a legkényelmesebb megoldást választja, hanem géppel vagy kézzel dagaszt, akkor is a ráfordított idő nem több maximum 30 percnél.

Az egészségnél is több: törődés és szeretet

A cikkben megemlékeztünk már az egészségről, a kenyérsütésre fordított időről, de van még valami, ami még fontosabb mindennél. Minden alkalommal amikor saját kenyerünket tesszük az asztalra, egy jó nagy adag szeretetet és törődést is adunk, no meg persze egy kicsit magunkból. Amikor kitaláljuk, hogy milyen kenyeret süssünk, milyen magokat és gabona fajtát válasszunk, hogy milyen formára süssük a kenyeret, kinek kedveskedjünk vele - ezzel mind gondoskodást és szeretetet viszünk a kenyérbe.

Mindenkit bátorítunk, hogy álljon neki az otthoni kenyérsütésnek, akár lépésenként. Sok sikert hozzá!