FB pixel

Gyerekek kedvence teljes kiőrlésű lisztből

A gyerekek imádnak mindent, amin kisállatok és figurák vannak. Miért ne kedveltethetnénk meg gyermekeinkkel az otthoni egészséges édességeket és magát a sütést ilyen apró trükkökkel? A hétvégén teljes kiőrlésű muffint sütöttünk fahéjjal, vaníliával és egy kis birsalma sajttal, melyben tündéri 3 éves kislányunk is sokat segített.

A szülő döntése hogy mit eszik a gyermek

Mi hiszünk abban, hogy a kisgyermekek későbbi táplálkozási szokásai, és az édességhez való hozzáállásuk attól függ, hogy születésüktől fogva mihez szokatják otthon. Kislányunk fél éves koráig kizárólag anyatejet kapott, egy éves koráig pedig a nagy könyv szerint haladtunk a hozzátáplálásával. Amennyire lehetett magunk készítettük a zöldség és gyümölcs pépeket, és próbáltunk mindenből bio-t venni. Saját teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereinken nevelkedett, édességet otthon majdnem 2 évesen kapott először. Nem tiltottuk az édességeket, csak nem kínáltuk. Azt gondoltuk, hogy megkapja a többi ételből a szükséges tápanyag és cukor mennyiséget. Így ma lassan 3 évesen előbb kér olajbogyót, mint csokit és a szaloncukrot is csak azért szedi le a fáról, hogy kibonthassa, de utána nem eszi meg a csoki részét. Persze azért lecsúszik néha nála is egy Pöttyös TúróRudi vagy egy Tejsüti, de összességében elmondhatjuk, hogy kislányunk nem rajong az édességekért, és hisszük hogy ebben nagy szerepünk volt, van és lesz.

Nálunk nem a cukor a fő ellenség

Pár éve elvégeztem az ALFA Europe iskola táplálkozás tanácsadó tanfolyamát, ahol a legnagyobb tanulság számomra a következő volt. Mindig vannak aktuális főellenségek, mint pl. a vaj, aztán a margarin, a tej, a tojás, a zsír vagy mostanában a cukor. Ha az ember minden tápanyagból vesz magához, méghozzá a természetben előforduló módon, és mozog hozzá eleget, akkor nem fog elhízni és nem fog megbetegedni. Ennél sokkal fontosabb, hogy egy nagy ötször együnk, mindig reggelizzünk, igyunk elég vizet, napjában 3x együnk friss zöldséget vagy gyümölcsöt, süssük magunk teljes kiőrlésű kenyereinket, és próbáljunk meg minél több ételt magunk készíteni (lekvár, zöldségkrémek, májkrém, szörp, sütemények) és minél kevesebb kész, feldolgozott élelmiszert vásárolni. Nagy baj akkor nem lehet. És ha ehhez szoktatjuk gyerekeinket, akkor ők is ezt viszik tovább.

Nálunk bevált tippek

  • mindig adjunk reggelit gyermekünknek. egy tejbegríz vagy egy köles-, vagy zabkása pillanatok alatt elkészül.
  • szoktassuk teljes kiőrlésű kenyerekre gyermekeinket a fehér kenyerek és péksütemények helyett
  • ha bölcsi vagy ovi után viszünk egy kis meglepetés finomságot, vigyünk házi kekszet, muffint és egy kis zacskós gyümölcspürét (drogériákban és diszkontokban lehet kapni bio változatokat is)
  • aszaljunk magunk gyümölcsöket és azt adjuk gyermekeinknek
  • süssünk együtt teljes kiőrlésű süteményeket. kezdjük olyanokkal, melynek elkészítésében a kisgyerekek is segíthetnek (mézeskalács, muffin).
  • ha már TV-t néz a gyerek, adjunk neki kistányérban almát édesség vagy chips helyett
  • reggelente préseljünk friss almalét lassú gyümölcspréssel és higítsuk vízzel és azt adjuk gyermekeinknek inni

 

A mi kedvenc teljes kiőrlésű muffinunk receptje

  • 200g teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy alakor)
  • 200g barna cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • egy marok kis kockákra vágott és lisztbe forgatott birsalma sajt, vagy bármilyen más aszalt gyümölcs

Elkészítés:

Őröljük meg a búza és árpa keverékét házimalommal. A lisztet és a többi hozzávalót keverjük össze egy nagy tálban. A keverést rábízhatjuk kis segédünkre. Ha már homogén a massza, tegyünk kis adagokat muffinpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben süssük a muffinokat 200 fokon kb. 20 percet. Ha kész, tegyük ki egy rácsra a muffinokat és díszítsük őket muffin dísszel, vagy dióval, mandulával, birsalmával. Kérjük meg kis segédünket, hogy csináljon a muffinok tetejére mosolygó arcokat, vagy neki kedves mintákat.