FB pixel

Gluténérzékeny? Itt a megoldás!

Napjainkban a gluténérzékenység (gabona fehérje) szinte népbetegséggé kezd válni a laktózérzékenységhez (tejcukor) hasonlóan. Mit tehet az, aki ilyen érzékenységben szenved?

A gluténérzékenységről

Napjainkban a gluténérzékenység (gabona fehérje) szinte népbetegséggé 201703/glutenmentes_Natur_Projekt_jpg10.jpgkezd válni a laktózérzékenységhez (tejcukor) hasonlóan. A glutén azon két fehérje – a gliadin és a glutein – összefoglaló neve, amelyek a búzában, árpában, a rozsban és ezek változataiban megtalálhatóak. A glutén egyfajta „ragasztóként” viselkedik: ettől alakul ki a tészta levegős – kupolás szerkezete, ettől lesz nyújtható és rugalmas. És szervezetünknek is szüksége van rá, ugyanis a fehérjéből építi fel testünk az izomrendszert.

Akik lisztérzékenységben (cöliákia) szenvednek, azok a táplálkozás során bevitt glutént nem tudják megemészteni, és a vékonybél krónikus felszívódási zavarai káros autoimmun folyamatokat indítanak el és kellemetlen tüneteket okoznak. Gluténtartalmú élelmiszerek utáni hasmenés, puffadás és boka környéki ödéma esetén érdemes felkeresni a háziorvost vagy dietetikust, ugyanis a lisztérzékenység ma már nagyon könnyen azonosítható betegség. A gluténérzékenységre nincs gyógymód, egyetlen kezelési lehetősége a teljes gluténmentes étrend, mellyel a tünetek megszűnnek és a szervezet tápanyag felszívódása helyre áll.

Meg kell azonban azt is jegyezni, hogy a napjainkban kialakult nagyfokú, helytelen étkezés következtében jelentkező glutén intolerancia gyökereit máshol kell keresni: a nagy mennyisében bevitt fehér liszt, a túltenyésztett gabonák, a vegyianyagokkal kezelt lisztek és az adalékokkal dúsított péktermékek a probléma fő okozói. Ilyen esetben pár hónap gluténmentes étkezés után érdemes visszaépíteni a glutént az étrendbe és átállni a saját készítésű, adalékanyagmentes kenyérsütésre. A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy aki nem gluténérzékeny, az ne folytasson gluténmentes étrendet, mert a glutén nem ellenség annak aki nem érzékeny rá.

Gluténérzékenység esetén kerülendő liszt és gabona fajták:

  • búza, rozs, korpa, árpa, tönkölybúza, durumbúza, maláta

 

Ajánlott gluténmentes gabonák és lisztfajták:

  • rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, burgonya 


Megoldás az otthoni őrlés

A gluténmentes étkezés megoldása, az egyes lisztek és lisztkeverékek beszerzése nem kis feladat és nagy költségeket ró a családokra. Ráadásul a gluténmentes alapanyagok vagy késztermékek gyakran rengeteg adalékot tartalmaznak. Megoldás a problémára aGLUTÉNMENTES HÁZIMALOM.

 

A Salzburgi Malom Manufaktúra több mint 40 év tapasztalatával gyártja kiváló minőségű házimalmait, kizárólag természetes anyagok felhasználásával. 2017 elejétől pedig egy új taggal bővült a házimalmok családja: egy speciálisan gluténmentes gabonaőrlésre kifejlesztett darabbal. A MAX Special egy olyan kompakt házimalom, melynek természetes gránit őrlőkövei kiválóan megbirkóznak a kemény gabonákkal. Gyorsan és kényelmesen működtethetőek és semmilyen karbantartást nem igényelnek. A gránitkövekre a Manufaktúra 24 év garanciát vállal! Az otthoni őrlés garantáltan adalékanyagmentes és jóval gazdaságosabb, mint a kész lisztek megvásárlása.

 

További részletek a malomról itt.

 

Tekintse meg GLUTÉNMENTES RECEPTJEINKET és GLUTÉNMENTES SZAKÁCSKÖNYVÜNKET!