FB pixel

Ezért süssétek otthon a kenyeret!

A minap bevásárlás során elmélyültem az egyik népszerű diszkont áruház friss péksége által sütött kenyerek látványában. Csak néztem, néztem milyen nagyok és puhák ezek a teljes kiőrlésű kenyerek. És nagyon boldog voltam hogy az enyémek nem ilyenek….ha érdekel miért, olvasd el cikkünket.

20 összetevő egy teljes kiőrlésű kenyérben? Köszönöm nem kérem!

Nos, az otthon sütés lényege az, hogy tudod miből készül a kenyér. Nekem nagyon fontos, hogy a kenyereim frissen őrölt gabonából, élesztőből vagy kovászból, vízből és egy kis sóból, fűszerből és mézből álljon. Semmi másból!
 
Merthogy lencsevégre kaptam a bolti teljes kiőrlésű kenyér összetevő listáját. A pár alapvető összetevőn kívül állomány és lisztkezelőszerek vannak benne. És akkor még csodálkozunk, hogy miért hízlal a kenyér - a teljes kiőrlésű is -, és miért puffadunk fel tőle.
 
Nos, amikor valaki kiiktatja az étrendjéből a bolti kenyeret, fogy. Igenám, de ez nem igaz a frissen őrölt teljes kiőrlésű házi kenyerekre. Én amióta Salzburgi házi malomban őrlök, egy év alatt fogytam 4 kilót. Pedig nem kevesebbet, hanem sokkal több kenyeret eszek. Vagyis többször, keveset. Mert a teljes kiőrlésű kenyérből elég két vékony szelet, és megtelik az ember. Nem felfújt zsömlét eszünk, amiből lehet enni akár 4-et, és ugyanúgy éhesek maradunk utána. Vagy olyan kiflit, ami elporlad a kezünkben. Én semmi mást nem csináltam, csak minden ami tészta, azt teljes kiőrlésű lisztből készítem, azt is lehetőleg tönkölyből, vagy alakorból és rozsból.
 
A friss őrlésnek köszönhetően a test sok rosthoz (korpa miatt), vitaminhoz, értékes fehérjékhez és nyomelemekhez jut, ami a bolti lisztben nincs meg. Pláne a bolti kenyérben. 

Kenyereimben csak egy állandó dolog van: a szeretet

Kenyereim között nincs két egyforma. Hol hosszúkás, hol kerek, hol paradicsomos, hol köménymagos, hol lenmagos, néha zsömlévé vagy kiflivé alakul. Van, hogy egyszer kelesztem, van hogy kétszer.
 
 Van, hogy édes tésztát készítek és kakós csigát csinálok belőle, bizony, teljes kiőrlésű változatot, ugyanis a családnak jobban ízlik, mint a hagyományos. Szóval minden mindig úgy készül, ahogy éppen kedvem tartja. Csak egy biztos: szeretet mindig van benne.
 
Korábban már írtam egy bejegyzésben, hogy a tészta dagasztás egyben afféle terápia is nekem. Munka után amikor hazaérek, kifejezetten jól esik a konyhában egy kicsit prüntyögni, lezárni a napot és kidagasztani örömömet vagy éppen bánatomat, dühömet.
 
A tészta mindig hálás - ha simogatod akkor is, ha püfölöd, akkor sem haragszik meg. Sőt, talán még finomabb lesz a belőle készült kenyér.
 
És ami még érdekes - mert mindig mindenki azt kérdezi, hogy mikor van erre időd munka és gyereknevelés, házimunka és kertészkedés mellett - az az, hogy az összesen 10 percnyi előkészület és dagasztás után semmi dolgom nincs a kenyérrel. Szépen megkel magától, aztán beteszem a sütőbe. Nem is kell nagyon figyelni, hiszen egy pár alkalom után ezek már rutinból mennek. Ennek megfelelően a kenyérsütőgépet egyre kevesebbszer használom, pedig az is egy jó kis szerkezet.

Kezd el még ma!

Szóval mindenkit arra bíztatunk, hogy ne féljen a kenyértől és attól hogy hízlal. Ha a kenyér frissen őrölt lisztből készül, és tiszta forrásból származnak az alapanyagok, biztos hogy egészségesebbek leszünk tőle.
 
 
A www.naturprojekt.hu oldalt érdemes figyelni, folyamatosan frissülő malom és gabona akciók, valamint számtalan teljes kiőrlésű kenyér és sütemény recept található rajta.