FB pixel

Amit eddig biztos nem tudtál a kelesztő tálakról

Hiába sütök évek óta kenyeret, a kelesztés ideje alatt mindig izgulok. Nem bírom ki, hogy ne kukucskáljak be a konyharuha alá, hogy meglessem, emelkedik-e a kenyér. Tapogatom a radiátort, hogy biztos elég meleg-e, és figyelem az órát, hogy nehogy túl korán vagy túl későn hagyjam abba a kelesztést. Íme pár bevált trükk, mely segítségével garantáltan sikerül a kelesztés!

A kenyérnek márpedig lelke van

Aki kenyeret süt, tudja, hogy a kenyérnek lelke van. A kenyérsütéshez sok alázat, kitartás és szorgalom kell. Aki kiállja a próbákat, az megtanul igazán jó kenyeret sütni és nagyon értékes tudás birtokába kerül.

Persze még a leggyakorlottabb pékekkel is előfordul, hogy nem kel meg a kenyere – mondom ezt most, tapasztalt házi pékként. De jól emlékszem az első bizonytalanságokra, kis sikerekre és hatalmas csalódásokra, no meg persze a „soha nem sütök többet kenyeret” puffogásokra.

Aztán mégis mindig újra meg újra nekiálltam. Valahogy nem engedett ez a csodás folyamat. Mára a családban és baráti körben elismert kenyérsütő vagyok, és mindenkit bíztatok hogy próbálja ki, ha nem is elsőre, de a 4. alkalomra garantáltan sikerül a kenyér, onnantól kezdve pedig nincs megállás, mindenkit elkap a szenvedély.

Az a pár bizonyos alapszabály

A kenyérsütés nem bonyolult, ha betartunk pár alapszabályt.

  1. Válasszunk ki egy receptet és ne kísérletezzünk az összetevőkkel, majd csak ha már nagy rutinra tettünk szert. Nekünk ez az egyik legújabb kedvenc receptünk: paradicsomos kovászos kenyér
  2. Ha kézzel dagasztunk, legalább 10 percig tegyük! Ha nem dagasztjuk elég ideig a kenyeret, nem tudnak jól összekeveredni az összetevők és a kezünk melege és azok a bizonyos dagasztó mozdulatok is kellenek a tésztának. A megdagasztott tésztából formáljunk gombócot, vagy hosszúkás hurkát. Ezt tegyük kelesztő tálba.
  3. Mindig természetes anyagból (fa vagy kosár) készült kelesztő tálat válasszunk! A természetes anyagból készült kelesztő tálak (mindig ügyeljünk rá, hogy ne olcsó kínai fa kelesztő tálakat válasszunk, hiszen nem más, mint a kenyerünk fog érintkezni az anyaggal) engedik szellőzni a tésztát. Ez azért fontos, mert az élesztő vagy kovász akkor tudja szépen megemelni a tésztánkat, ha megfelelő a hőmérséklet és ha elegendő levegőt kap a tészta. Tehát liszttel szórjuk be a kelesztő tálat, és helyezzük el benne a tésztát, majd takarjuk le egy konyha ruhával és tegyük meleg helyre kelni. Én télen radiátorra szoktam tenni, nyáron pedig napra. Választhatunk hosszúkás kelesztő tálat, melyben vekni formájú kenyeret tudunk készíteni, vagy klasszikus kerek kelesztő tálat, melyben cipó készülhet. 
  4. Az első kelesztés ideje. A teljes kiőrlésű kenyereknek több idő kell a kelesztésre, kb. 50 perc. Fehér kenyérnél, melynek nagyobb a sikér tartalma, elég a 35 perc. Vigyázzunk, ha túl sokáig kelesztjük a kenyeret, az túlkelhet, és „kipukkad”, összeesik amikor hozzá nyúlunk. Az első kelesztés után gyúrjuk át a tésztát. Tegyük ki egy kilisztezett lapra, lapítsuk ki téglalap formára a kezünkkel, majd hajtsuk be a két szélső, majd a alsó és felső oldalát, így kenyér formájú hengert kapunk belőle. Persze formázhatunk kerek kenyeret is, vagy hosszú hurkát, amit majd összefonunk, zsömléket vagy kifliket.
  5. Ezután jön a második kelesztés. Ezt csinálhatjuk ismét a kelesztő formában - másnéven szakajtóban, jénai tálban, vagy speciális kenyérsütő formában, esetleg a sütő tepsijében. Ennek ideje rövidebb, mint az első kelesztés. Teljes kiőrlésű kenyérnél 20-40 perc, fehér kenyérnél kb. 20-25 perc. Ha ismét megkelt a kenyerünk, tetejét kenjük meg olíva olajjal vagy vízzel, esetleg tojással, vágjuk be pár helyen, hogy a gázok távozni tudjanak és irány a sütő.
  6. A sütési hőfok nagyon fontos a kenyérnél. Nekünk légkeveréses sütőben a következő vált be: 240 fokra előmelegítjük a sütőt, egy üres tepsit bekészítünk a sütő aljára. Amikor felmelegedett a sütő, beleöntünk 3 dl vizet a tepsibe, hogy gőz képződjön. A kenyeret 10 percig sütjük ezen a hőfokon, így annak ropogós héja lesz. Ezután további 25 percig sütjük a kenyeret 200 fokon, amitől garantáltan megsül a közepe, de nem szárad ki.

Ha már elkapott a szenvedély

Ha már egymás után többször is sikerült a kenyérsütés, próbálj ki új recepteket. Törekedj arra, hogy minél egészségesebb alapanyagokat válassz!

Próbálj teljes kiőrlésű kenyereket sütni sok maggal. Használj tönkölyt, alakort, rozst és búzát vegyesen, sőt bolondítsd meg kenyered egy kis amaránttal vagy kölessel.

 

Szitáinkkal szétválaszthatod a korpát, így nagyon finom korpás kenyereket süthetsz, vagy elfogyaszthatod joghurtba. Kézzel készített német kelesztő tálaink segítségével pedig könnyen megtanulhatod a fenti kelesztési folyamatot.

 

Sok sikert, kitartást és örömöt kívánunk minden házi péknek!