FB pixel

Alakor, az elfeledett ősgabona

Tisztaság, fantasztikus tulajdonságok

Az alakorbúza, a tönkölyhöz hasonlóan az egyik legtisztább gabonának számít. Ez annak köszönhető, hogy a magokat teljesen körbe zárja a búzakalász, így az úgy tud fejlődni, hogy a lehető legkevésbé érik a környezetünkben előforduló káros anyagok és környezeti hatások.

Mindamellett, hogy az alakor a hagyományos búzához képest lényegesen magasabb rost-, és lassú felszívódású szénhidrát-, valamint fehérje tartalommal bír, sokkal több esszenciális zsírsavat, foszfort, káliumot és B6 vitamint tartalmaz. Ezen felül egy pár egészen speciális tulajdonsága is van:

  • Az alakor fehérje szerkezete (glutén szerkezete) 14 kromoszómából (míg a modern búzák 42-ből), ennek köszönhetően a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos a fogyasztása*.
  • Az alacsony glutén tartalom miatt könnyebben és jobban emészthető, mint a többi gabona, és a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak szívódni.
  • Magas a riboflavin tartalma, amely antioxidáns hatású, segít megkötni a szabad gyököket és csökkenti az öregedést.
  • A hagyományos búzához képest 2x annyi A vitamint tartalmaz, mely fontos a szem egészségének megőrzésében és a rákmegelőzésben.
  • Rendkívül magas a béta karotin és a lutein tartalma, melyek kombinációja segít a rák megelőzésben és a csökkenti az káros sugárzások okozta öregkori szembetegségek kialakulását, illetve védik az immunrendszert. 

 

Alakor és a sütés

Az alakor viselkedése sütés közben leginkább a tönkölyhöz hasonlít. Kissé ragacsos, de mindeközben rugalmas tésztát eredményez. Érdemes feszesebbre formázni a belőle készülő kenyeret, mert a tészta terülékeny. Teljes kiőrlésű lisztje gyorsabban kel, mint a fehérliszt. 

*Források:

Mezőgazdasági Technika cikke, 2018 január 

Különleges illat és ízvilág


Már őrléskor észrevehető, hogy ennek a gabonának mások a tulajdonságai. Házimalomban őrölve textúrája por-szerű, sokkal lágyabb, mint a többi búzáé. Színe inkább aranyos, sárgás, semmint fehéres. Illata jellegzetesen komlós, édeskés. A belőle készült kenyerek, lepények és pogácsák speciális ízvilággal rendelkeznek.

Érdemes kipróbálni ezt a csodatevő gabonát és beiktatni a rendszeres étkezésbe!

*Az alakorbúza fogyasztását gluténérzékenység esetén mindig orvosi konzultáció előzze meg! További információ a glutémentes gabonákról itt olvasható.

Kedvenc alakoros receptjeink a Péklány lettem könyvből:

  • kovászos alakorkenyér
  • ősök kenyere
  • kovászos áfonyás alakor muffin
  • szedres túrós galette