FB pixel

A természetes kovászról

A KOVÁSZ TÖRTÉNETE

A kovászt az emberiség több ezer év óta ismeri és használja kenyérsütéshez. A múltban az asszonyok a kovászt nagy becsben tartották, sőt a házasulandó lányok ezt vitték magukkal az új házba. A kovászt főleg leszárított formában tárolták lenvászon zsákokban, majd amikor kellett, vízzel feloldva használták. Ezt a típusú szárított kovászt megvásárolhatja webáruházunkban.

A kovász víz és liszt keveréke, melyben savas folyamatok indulnak el. A buborékosodással járó folyamat során a mikroorganizmusok összessége egymással kölcsönhatásba lép, miközben tejsav és ecetsav képződik. Emiatt van a kovásznak kellemesen savanykás illata. A kovász egy olyan élő dolog, amely a lisztből és a közvetlen környezetéből veszi fel a különböző baktériumokat és vadélesztő gombákat, ezért nincs két egyforma ízű kovász.

 

A kovász a tésztát lazítja, szellős állományúvá, és kellemesen savanykás ízűvé teszi. Természetesen tartósítja a kenyeret és péksüteményt a benne keletkező ecetsavnak köszönhetően, így az több nap után is ugyanolyan finom, rugalmas és ízletes marad. 

A KOVÁSZNÁL NINCS EGÉSZSÉGESEBB

A legújabb tanulmányok eredményei megegyeznek az ősi tanításokkal: a kovászos kenyér fogyasztása kedvezőbb az emberi test számára, mint az élesztős kenyér fogyasztása. A kovászos kenyerek a hosszú érési idő alatt lebontják a szénhidrátokat, így az ilyen kenyér vagy pékáru nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet. A kovász és a „jó” baktériumok elő emésztik a glutént (fehérjét) a kenyérben, így azoknak akik emésztési problémákkal küzdenek (irritábilis bél szindróma, lisztérzékenység egyes fajtái), könnyebb megemészteni a kovászos kenyereket. Ráadásul a kovászos kenyerekhez nem szükséges semmilyen adalékanyagot adni, így nem terheljük szervezetünket fölösleges anyagokkal.

KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE OTTHON

Az igazi kovászhoz nem kell más mint víz, liszt és egy kis türelem. Bárki elkészítheti otthon kb. 7 nap alatt. Ha a kényelmesebb utat szeretné választani, vásárolja meg a Péklány szárított kovászát, melyet csak életre kell keltenie. 

Amire szükség lesz:

  • liszt, lehetőleg teljes kiőrlésű rozs
  • víz
  • egy nagy befőttes üveg (kb. 1 liter, lehetőleg csavaros és nem csatos)
  • konyhai mérleg
  • kiskanál


A kovászt érdemes teljes kiőrlésű lisztből indítani, mert azon több „jó” baktérium és gomba van, ami kedvező a kovász elindításához.

Leggyakrabban rozsból szoktak kovászt készíteni, mert annak megfelelően savanykás az íze és a legideálisabb baktériumok élnek rajta. Ezen felül a legkönnyebb vele később dolgozni, úgyanis a rozskovász van legtovább aktív időszakban (3-4 óra szemben a fehérlisztes kovásszal, amelynek aktív időszaka mindössze 1-1,5 óra). Azonban vannak, akiknek ez az íz világ már túl savanykás, ezért keverik a rozslisztet fehér liszttel. Leguniverzálisabban a fehér liszt használható, mert az nem savanyít annyira és nem színezi meg a kenyér tésztát (akár kalácshoz vagy süteményekhez is kiváló), de az aktivitási időszak rövidsége miatt több figyelmet igényel. Az is bevett gyakorlat, hogy a házipékek időnként ezzel, időnként azzal etetik a kovászt, attól függően hogy mennyire szeretik a savanykás ízt. A rozskovász fehér liszttel való etetése segít, hogy a kenyér ne legyen túl savanyú és fordítva. Vannak, akik egyszerre 2-3 kovászt is tartanak: egy fehér, egy rozs és egy tönköly kovászt, és mindegyiket máshoz használják a legjobb íz harmónia érdekében.

 

 

 

 

LÉPÉSEK

 

1. nap: Mérjünk ki 30 g lisztet a befőttes üvegbe és ugyanennyi vizet. Keverjük össze, majd tegyük rá a csavaros fedőt, de azt ne csavarjuk rá. 

 

2. nap: 24 óra elteltével ismét tegyünk az üvegbe 30 g lisztet és 30 g vizet, keverjük össze a korábbi adaggal, és zárjuk le lazán.

 

3. nap: Ekkor már láthatunk apró buborékokat a kovászunkban és kissé savanykásabb lehet az illata. Vegyünk ki a kovászból annyit, hogy 50 g maradjon, majd a 3. nap végezzük el az „etetést” kétszer, 12 óra eltéréssel, de most 50-50 g liszttel és vízzel. 

 

4-7.nap: Ismételjük az etetéseket napi 2x. Könnyebb, ha mindig reggel és este végezzük az etetést fix időpontban. A kovászt, amit kiveszünk az üvegből, egyelőre dobjuk ki - később majd süssük el. 

 

8. nap: Kovászunk a 8. napra kellemesen savanykás ízű, barnás színű, buborékos kell hogy legyen. Ekkor megkezdhetjük vele a sütést. Fontos, hogy a kovászt a 8. napig ne nagyon kóstolgassuk, ugyanis ha nem mentek végbe még a megfelelő folyamatok, akkor káros is lehet. 

 

A kovászunk etetés után 8-12 órával a legaktívabb. Ezt onnan ismerjük fel, hogy felbugyog, térfogata megnő. Ha túl van az aktív időszakon, akkor térfogata visszaesik, lecsendesedik. Ezért ideálisan 8-12 órával etessük meg, mielőtt használni szeretnénk.

 

 

 

JÓTANÁCSOK AZ INDÍTÁS ELŐTT

 

A kovászt mindig tiszta, lehetőleg mosogató gépben elmosott befőttes üvegben indítsuk.

 A befőttes üveg csavaros tetejét sose zárjuk rá teljesen az üvegre az érés során, inkább lazán tegyük rá, hogy némi levegő be tudjon jutni. Nyitva sose hagyjuk túl sokáig a befőttes üveget és benne a kovászt, mert kiszárad, „lebőrösödik” a teteje.

Ha hetente legalább kétszer sütünk kovászos kenyeret, úgy a befőttes üveget a konyha pulton tároljuk. Hideg időben etessük naponta, meleg időben etessük naponta legalább egyszer, inkább kétszer! 

Ha ritkábban sütünk, tartsuk a kovászos üveget a hűtőben és hetente egyszer vegyük ki, vegyük ki belőle a szükséges mennyiséget amivel beoltjuk azt a mennyiséget amire a sütéshez szükségünk lesz, etetssük meg a hűtős kovászt, majd tegyük vissza a hűtőbe. 

 

KOVÁSZ HIBÁK

 

A következő jelek utalnak arra, hogy a kovászunk nem jól érzi magát: 

  • nem elég buborékos
  • kellemetlen szúrós szagú
  • rózsaszínes árnyalatú
  • penészes

 
Amennyiben az utolsó két tünetet észleljük a kovászon, indítsunk újat!

 

Ha a kovász nem elég buborékos, valószínűleg éhes. Etessük gyakrabban. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy a tetején átlátszó folyadék képződik. Ilyenkor ezt öntsük le és etessük meg több mennyiségű liszttel és vízzel a kovászt. Ha a kovászunk alkoholos-ecetes szagú, nem kell feltétlenül kidobni. Vegyünk ki belőle kb. 20 g-nyi mennyiséget, a többit dobjuk ki. Tiszta befőttes üvegbe keverjük össze ezt a kovászt először 50 g liszttel és 50 g vízzel, majd 12 óránként ismételjük a folyamatot pár napon keresztül 100-100 g-nyi mennyiséggel. A felesleget az üvegből mindig dobjuk ki. Ezzel a frissítéssel vissza tudjuk hozni a kovászunk ízét és aktivitását.

 

KOVÁSZOS KENYÉR RECEPTEK

 

Ha igazán szeretne elmerülni a kovászkészítésben és a kovászos kenyér- és sütemény készítésben, akkor feltétlenül szerezze be Péklány könyvét. Weboldalunkon is talál kiváló kovászos kenyér recepeteket, pontos leírásokkal.