FB pixel

A kovászos kenyér sütés 8 lépése

 1. KOVÁSZ KÉSZÍTÉS

Miután elindítottuk saját kovászunkat, vagy beszereztük és életre keltette a szárított kovászt, a sütést megelőző este készítsük el a receptben szereplő kovász mennyiséget egy külön edényben. Ha például a receptben az szerepel, hogy 120 g aktív kovász kell a kenyérhez, akkor 40 g langyos vizet, 40 g lisztet és 40 g aktív kovászt keverünk össze egy tálban, lefedjük és 12-14 órát pihenni hagyjuk. Az idő leteltével egy buborékos, savanykás illatú masszát kell hogy kapjunk.


Natur Projekt tipp: 
A kenyérsütéshez a mesterpékek főleg teljes kiőrlésű rozslisztból készített kovászt használnak, ugyanis ebben a gabonában a legoptimálisabb a mikroorganizmusok-, enzimek és a benne lévő aromák összessége. A rozslisztből készült kovász hosszabb ideig van a csúcson, vagyis több idő áll rendelkezésre, hogy megkezdjük a dagasztást. 

2. ALAPANYAGOK KIKÉSZÍTÉSE, MÉRÉSE

 

A receptben szereplő mennyiségeket mindig pontosan mérjük ki mérleggel. Még a rutinosabb házipékek tésztáját is elronthatja a szemmértékre mért só (a túl sok só gátolja a kovász működését). Az alapanyagok mindig legyenek szobahőmérsékletűek, ugyanis az a legkedvezőbb a tészta fejlődéséhez. A lisztet mindig szitáljuk át egy jó minőségű szitán.

3. AUTOLÍZIS

A kovászos tészta készítés első lépése az autolízis, mely során összekeverjük a receptben szereplő vizet és lisztet, és állni hagyjuk 1-2 órán át. Ennek az a lényege, hogy ez idő alatt a lisztszemcsék megszívják magukat vízzel, és az enzimes folyamatok beindulnak, melynek következménye, hogy szebb és és szellősebb tésztát kapunk. Az autolízist érdemes a dagasztógépben elvégezni. 

4. DAGASZTÁS

 

Miután lejárt az autolízis ideje, adjuk a tésztához a receptben szereplő kovász mennyiséget, és a többi hozzávalót. A sót csak a dagasztási idő vége előtt 1-2 perccel adjuk hozzá. Tésztánk akkor van kész, ha már teljesen homogén, felülete fényes és buborékok ülnek ki rajta. A kezdeti lassabb dagasztást kövesse gyorsdagasztás, mely során több oxigént lehet a tésztába beledagasztani. Magasabb hidratációjú (75% +) tésztáknál a víz egy részét érdemes visszatartani és a dagasztási idő vége felé hozzáaadni. 

Natur Projekt tipp: Dagasztáshoz a svéd Ankarsrum Assistent Original dagasztógépet ajánljuk, mely akár 5 kg tésztával is könnyedén megbírkózik, és erős motojának, valamint fordított elvű működésének (mint a pékipari gépek esetében: a dagasztótál forog, a kar fentről függesztve dagasztja a tésztát) köszönhetően Ön a legtökéletesebb kovászos tésztákat készítheti el otthon. A gyártó kifejezetten lágyabb kovászos tésztákhoz fejlesztette ki a fém dagasztókart (a keményebb tésztákhoz a hengerfejet érdemes használni) és az edény falával érintkező spatulát. Ha szeretné ezt a kiemelkedő tulajdonságokkal bíró dagasztógépet megismerni, olvassa el tesztünket

 

5. TÉSZTA ÉRÉSE (FERMENTÁCIÓ)

Miután megdagasztottuk a tésztát, tegyük át egy kiolajozott tálba és hagyjuk pihenni 3 órán át és közben fél óránként hajtogassuk a következők szerint. Ez idő alatt a tésztánk érik, kialakul a glutén váz és az ízek, a hajtogatástól pedig erősödik a tészta szerkezet. Érdemes ilyenkor ellenőrizni a tészta hőmérsékletét maghőmérővel. Az ideális tészta hőmérséklet 26-29 fok között van. 

6. KENYÉR FORMÁZÁSA

A 3 óra lejártával a tésztánk nagyobb térfogatú lesz és ha jól dolgoztunk, buborékok is megjelennek a felületén. Az élesztős tésztával szemben itt nagyon fontos, hogy a sikér (glutén) szerkezetet ne tegyük tönkre a formázás során, tehát a kovászos tésztával úgy bánjunk mindig, mint a hímes tojással. Formázzunk hosszúkás vagy kerek kenyeret kilisztezett munkapulton, majd tegyük a tésztát illesztéssel felfelé fordítva egy kilisztezett szakajtóba.


Natur Projekt tipp: 
A megformázott kenyeret érdemes természetes nád szakajtóba tenni. A Natur Projekt választékában talál kerek nádszakajtókat és hosszúkás nád szakajtókat is, különböző méretekben.

 

7. KELESZTÉS

A szakajtóba pihenő kenyérnek kb. 1-2 óra kell ahhoz, hogy megkeljen. A kelesztés ideje több tényezőtől függ:

  1. Tészta hőmérséklete: a tészta ideális kelesztési hőmérséklete 35 fok. Egy BL80-as lisztből készült kb. 600 g-os kenyér 35 fokon kb. 1-1,5 óra alatt kel meg. Ha hidegebb hőmérsékleten kel a tészta, akkor a kelesztési idő elnyúlik.
  2. Tészta víztartalma (hidratáltsága): minél több vizet használunk a tésztába, annál gyorsabban kel meg.
  3. Felhasznált liszt típus: minél több frissen őrölt lisztet használunk a tésztában, annál gyorsabban kel majd meg.
  4. Felhasznált kovász mennyiség: minél több kovászt használunk a tésztába, annál gyorsabban kel meg.

 
Natur Projekt tipp: Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a tésztánk kellően megkelt, akkor végezzünk ujj-próbát. Nyomjuk be egy ujjunkkal a tésztát 1-1,5 cm mélyen. Ha a tészta gyorsan visszanyeri alakját, akkor még nem kelt meg eléggé. Ha lassan nyeri vissza az alakját, akkor itt az idő a sütésre. Ha pedig a tészta benyomva maradt, akkor elkéstünk…túlkelt a tésztánk. 

A kelesztéshez remek segítség a Natur Projekt választékában metalálható Tre Spade aszalógép, ami a kiváló aszalt és szárított zöldéségek és gyümölcsök mellett, a megfelelő hőmérsékletű kelesztésben is segítségünkre lesz.

8. SÜTÉS

A kenyér sütést mindig előzze meg a kenyér bevágása. Erre azért van szükség, hogy a sülés közben, magának utat törő tágulási hő ne repessze szét a héjat, hanem ott távozzon, ahol a házipék a vágást ejti. Ehhez a vágáshoz érdemes erre speciális pengét alkalmazni, mellyel könnyen és gyorsan tudjuk a kenyér tetejét egy határozott mozdulattal megvágni.

A sütést érdemes gőzös légtérben végezni, főleg a sütési idő első 10-15 percében. Még szerencsésebb, ha olyan sütőedényt használunk, ami bírja akár a 250 fokos hőmérsékletet és van fedője. Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen edény, úgy a kenyér sütését megelőzően kb. 30 perccel kapcsoljuk be a sütőt benne egy nagy tepsivel, melybe kb. 2 dl vizet öntsünk. Ez kellő párát biztosít majd a légtérben, mire elkezdődik a sütés.

A kenyeret előre felforrósított edényre, sütőkőre vagy sütőtepsire borítsuk. A Natur Projekt által javasolt sütési idő: 250 fok 15-20 perc, 230 fok 25-30 perc. A teljes sütési idő 45 perc legyen egy 500 g-os kenyér esetében. A megsült kenyér maghőmérsékletét a sütési idő végén ellenőrizzük. Az a jó, ha a belső hőmérséklet 99 fok fölött van.

Finom kenyereket, élményteli sütéseket kívánunk!