Kenyere akkor válik igazán különlegessé és egészségessé, ha a lisztet Ön készíti otthonában, természetes úton. A friss, teljes kiőrlésű liszt pozitív élettani hatásai sokkal magasabbak a bolti lisztekénél – még a bio változatoknál is. Egyes tanulmányok szerint * a hagyományos malomipari feldolgozás során a gabonaszemek eredeti vitamin- és ásványi anyag tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának pedig mintegy 90%-a elvész. Ezért mindenképpen előnyösebb a gabonaszem összes alkotóját tartalmazó teljes kiőrlésű lisztek használata.
Az otthon őrölt teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a mag héját (korpa), a csírakezdeményt és a fehérjét, míg a "bolti fehér liszt" csak a fehérjét (glutén) részt tartalmazza. Így a saját liszt lényegesen több vitamint, ásványi anyagot, ásványi sókat és nyomelemet tartalmaz.
Ahhoz, hogy megértsük az egyes lisztek típusait és a szitálás lényegét, érdemes előbb megismerni a gabona mag felépítését és az egyes részek szerepét, élettani előnyeit.
Héj: más néven korpa, ami kiváló rost forrás. Ez olyan cellulóz anyag, amit az emberi szervezet nem tud megemészteni, ellenben magához vonja a nedvességet, ami telítettség érzést okoz és takarítja a bélrendszert. Egyes gabonák héjában olyan enzimek találhatóak, melyek segítenek a glutén lebontásában is.
Magbelső: főleg fehérjéből és szénhidrátból áll. Más néven ez a glutén vagy sikér, ami a fehér liszt nagy részét adja. Ettől tud szépen kialakulni a kenyér térhálós váza (a sikérváz), vagyis ettől olyan szép nagy és buborékos a kenyér belül.
Csíra: ez a mag örökítő anyaga, talán a mag legértékesebb része. Ebben telítetlen zsírsavak, vitaminok és nyomelemek vannak. A bolti liszt minden esetben csírátlanítva van, hiszen az a liszt romlandóságát okozza. Viszont nagyon hasznos szervezünk számára.
A Salzburgi házimalomban őrölt friss liszt a gabona teljes egészét tartalmazza, annak minden értékes beltartalmi értékével. A gabona őrlési finomságát pedig Ön szabályozatja kedve szerint a malmokon elhelyezett tekerő gombbal.
A liszt ugyanúgy, mint bármely más növényi eredetű táplálékunk, rendkívül gyorsan oxidálódik és elveszti vitamin és vitál tartalmának nagy részét. A házi malommal őrölt liszt mindig frissen kerül a kenyérbe, így minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami egészségünknek fontos szemben a bolti lisztekkel, melyek akár egy évet is eltöltenek a boltok polcain vagy raktárakban.
*Forrás: tudatosvasarlo.hu
A Salzburgi házimalomban őrölt lisztből és kiváló ANKARSRUM dagasztó gép segítségével Ön a legízletesebb kenyereket készítheti el.
Ha Ön kényelmesebb típus, válassza a Panasonic kenyérsütő gépet, mely nem csak teljes kiőrlésű kenyereket, kifliket és zsömléket készíthet, de kalácsot, pizza tésztát, és egyéb süteményeket is. Sőt, a gép alkalmas lekvár főzésre is! Képzelje el milyen reggeli az, ahol Ön saját kenyerét és saját lekvárját teszi a család asztalára.
Többre vágyik? Készítsen pelyhesítőnk segítségével saját müzlit és fogyassza egy pohár frissen préselt gyümölcslével, vagy frissen főzött mandulatejjel.