FB pixel

A friss őrlésről

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A HÁZI ŐRLÉSNEK?

  •  A frissen őrölt liszt illata, aromája és íze sokkal gazdagabb, így a belőlük készült kenyerek is sokkal finomabbak!
  • A házi őrlés során - főleg, ha bio gabonát őrlünk, biztosak lehetünk abban, hogy lisztünk nem tartalmaz semilyen adalékanyagot, vagyis pontosan tudjuk hogy miből készülnek tésztáink!
  • A frissen őrölt liszt tartalmasabb, ugyanis több rostot és vitamint tartalmaz! Az őrlés során a lisztbe bele kerül a gabona minden része: a korpa (rostforrás), a magbelső és az esszenciális zsírsavakat és vitaminokat tartalmazó magbelső.
  • Alkotói szabadság: bármilyen típusú gabonákból vagy azok keverékeiből készíthetünk kenyereket.

 

AKÁR 80%-KAL TÖBB ROST, TÁPANYAG, VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI SÓ!

Kenyere akkor válik igazán különlegessé és egészségessé, ha a lisztet Ön készíti otthonában, természetes úton. A friss, teljes kiőrlésű liszt pozitív élettani hatásai sokkal magasabbak a bolti lisztekénél – még a bio változatoknál is. Egyes tanulmányok szerint * a hagyományos malomipari feldolgozás során a gabonaszemek eredeti vitamin- és ásványi anyag tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának pedig mintegy 90%-a elvész. Ezért mindenképpen előnyösebb a gabonaszem összes alkotóját tartalmazó teljes kiőrlésű lisztek használata.

*Forrás: tudatosvasarlo.hu

Az otthon őrölt teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a mag héját (korpa), a csírakezdeményt és a fehérjét, míg a "bolti fehér liszt" csak a fehérjét (glutén) részt tartalmazza. Így a saját liszt lényegesen több vitamint, ásványi anyagot, ásványi sókat és nyomelemet tartalmaz. 

A friss őrlésű liszt másként viselkedik sütés során, mint a hagyományos bolti lisztek. A Péklány lettem könyv részletesen végigveszi a friss őrlésű liszt előnyeit, viselkedését, az egyes gabonafajták sütés közbeni jellemzőit. 

A frissen őrölt rozsliszt alkalmas kovász indításra és táplálásra is. 

ISMERJÜK MEG A GABONA MAGOT!

 Ahhoz, hogy megértsük az egyes lisztek típusait és a szitálás lényegét, érdemes előbb megismerni a gabona mag felépítését és az egyes részek szerepét, élettani előnyeit.

Héj: más néven korpa, ami kiváló rost forrás. Ez olyan cellulóz anyag, amit az emberi szervezet nem tud megemészteni, ellenben magához vonja a nedvességet, ami telítettség érzést okoz és takarítja a bélrendszert. Egyes gabonák héjában olyan enzimek találhatóak, melyek segítenek a glutén lebontásában is.

Magbelső: főleg fehérjéből és szénhidrátból áll. Más néven ez a glutén vagy sikér, ami a fehér liszt nagy részét adja. Ettől tud szépen kialakulni a kenyér térhálós váza (a sikérváz), vagyis ettől olyan szép nagy és buborékos a kenyér belül.

Csíra: ez a mag örökítő anyaga, talán a mag legértékesebb része. Ebben telítetlen zsírsavak, vitaminok és nyomelemek vannak. A bolti liszt minden esetben csírátlanítva van, hiszen az a liszt romlandóságát okozza. Viszont nagyon hasznos szervezetünk számára.

A házimalomban őrölt friss liszt a gabona teljes egészét tartalmazza, annak minden értékes beltartalmi értékével. A gabona őrlési finomságát pedig Ön szabályozatja kedve szerint a malmokon elhelyezett tekerő gombbal. 

 

FRISSEN TARTALMASABB!

A liszt ugyanúgy, mint bármely más növényi eredetű táplálékunk, rendkívül gyorsan oxidálódik és elveszti vitamin-, és vitális tápanyag tartalmának nagy részét. A házi malommal őrölt liszt mindig frissen kerül a kenyérbe, így minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami egészségünknek fontos szemben a bolti lisztekkel, melyek akár egy évet is eltöltenek a boltok polcain vagy raktárakban.

AZ SEM MINDEGY, HOGY MILYEN KŐVEL ŐRLÜNK: A MALOM LELKE A VALÓDI GRÁNITKŐ!

A malomkő az őrlési folyamat szempontjából a malom legfontosabb alkotóeleme.


A malomkövek anyagától függetlenül, a tökéletes őrlési hatásfok elérésének alapfeltétele a malomkő kialakítása, forgási sebessége, és a motor teljesítménye (ereje). Ezen tényezők legoptimálisabb összhangja biztosítja a Salzburgi gabonamalmok kiváló őrlési eredményét. Az így kialakított kiváló őrlési geometriának köszönhetően a malomkövek nem melegednek túl, az energiafogyasztás is lényegesen alacsonyabb és a készülék egy nagyon gyengéd gabonaőrlést biztosít.

A speciális, rugalmas kőfelfüggesztésnek köszönhetően az őrlés sokkal csendesebb, valamint a gabonába esetlegesen bekerülő idegen anyagokkal szemben (pl. kődarabok) nagyobb védelmet biztosít

A Salzburgi gabonamalom fejlesztői büszkén állítják, hogy mára Európában teljesen egyedülálló tapasztalatot szereztek a házi malmokhoz használt gránitkövekkel kapcsolatban.

35 évvel ezelőtt kezdődött a „kőkeresés”. Több, mint öt éven át Európa-szerte kutatták a különböző gránitköveket és tesztelték előnyeiket, illetve hátrányaikat annak érdekébe, hogy megtalálják a legalkalmasabbat az MT – malomsorozat számára.

Több száz gránitfajta létezik, azonban közülük csak néhány bizonyult alkalmasnak malomkő kialakítására. A gondos kutatómunkának köszönhetően mára pontosan tudjuk, hogy milyen tulajdonságok fontosak (keménység, kopásállóság, önélezés) malomkő felhasználás szempontjából, illetve hogyan kell viselkednie a gránitnak az őrlési folyamat közben.

Mindenegyes malmokba épített gránit kőpár teljesen egyedülálló!

A malomköveket egyenként kézzel készítik, majd alakítják egymáshoz. A gránit malomkő rendkívül hosszú élettartamúnak bizonyult, legfőbb jellemzője a kiváló kopásállóság, keményebb sok acélfajtánál is. Azonban igazi előnyük, hogy még hosszú évtizedek után is felújíthatóak és ezután ugyanolyan kiváló őrlési tulajdonsággal rendelkeznek, mint újkorukba.

A gránit természetesen kötött, nincs ragasztóanyag felhasználás, önélező és rendkívül tartós.

ŐRLÉSI FINOMSÁG BEÁLLÍTÁSA

 


Tudta Ön, hogy a megfelelő finomságú liszt őrlésének legfontosabb kritériuma az őrlési finomság helyes és pontos beállítása?

A Salzburgi malmok egyszerű, ám rendkívül robosztus, strapabíró finomság állítójának köszönhetően, ez a munkafolyamat könnyen, akár egy kézzel is elvégezhető.

A kívánt őrlési finomság fokozatmentesen állítható, akár működés közben is.

Ismerje meg az egyes liszt típusokat és az őrlési finomságok jellemzőit, a szitálás lényegét.

Egy tökéletes technológiai fejlesztés biztosítja, hogy a malomkövek pontosan, egyenletesen illeszkedve, egymással mindig párhuzamos pozícióban maradnak az őrlés közben, és ez a malom teljes élettartama alatt sem változik. Ennek köszönhetően az őrölt liszt finomsága a beállított értéknek megfelelően egyenletes, valamint a kövek nem ütődnek folyamatosan egymáshoz, ezáltal élettartamuk jelentősen meghosszabbodik.

Ez lett a Salzburgi malmok „finomliszt garanciája”, mely több évtizedes használat után sem változik. Már több mint 30 éve bizonyít!