FB pixel

Szárított rozskovász

Szárított kovász egyenesen a Péklány műhelyéből! Akinek nehézséget okoz a kovász indítás, azoknak ajánljuk a két adagot tartalmazó rozskovászt, melyet Zeliska Orsi a Péklány saját pékműhelyében is használ! A természetes kovász - más néven vadkovász - mindössze vízből és lisztből készül.

Olvasson tovább >>

A kovász erjedése során tejsav és ecetsav termelő folyamatok mennek végbe, melyek megadják a tészta kellemesen savanykás ízét, hosszú eltarthatóságot adnak neki, és a tésztát ellenállóvá teszik a penészesedéssel szemben. A folyamat során vadélesztő alakul ki a tésztában, ez segíti a térfogat növekedést és a tészta lazulását. A kovászolás egy ősi dolog, melyet bárki megtanulhat és segítségével ízletes, ropogós, buborékos szerkezetű kenyeret készíthet. A kovászos kenyérkészítés szorgalmat igényel, nem biztos hogy elsőre sikerül. A kezdeti nehézségek leküzdéséhez ajánljuk Zeliska Orsi Péklány lettem című könyvét, mely akár csomagban is megvásárolható a kovásszal együtt.