Természetes malomkő

Gránit malomkő – a malom lelke

A malomkő az őrlési folyamat szempontjából a malom legfontosabb alkotóeleme.

A malomkövek anyagától függetlenül, a tökéletes őrlési hatásfok elérésének alapfeltétele a malomkő kialakítása, forgási sebessége, és a motor teljesítménye (ereje). Ezen tényezők legoptimálisabb összhangja biztosítja a Salzburgi gabonamalmok kiváló őrlési eredményét. Az így kialakított kiváló őrlési geometriának köszönhetően a malomkövek nem melegednek túl, az energiafogyasztás is lényegesen alacsonyabb és a készülék egy nagyon gyengéd gabonaőrlést biztosít.

A speciális, rugalmas kőfelfüggesztésnek köszönhetően az őrlés sokkal csendesebb, valamint a gabonába esetlegesen bekerülő idegen anyagokkal szemben (pl. kődarabok) nagyobb védelmet biztosít

A Salzburgi gabonamalom fejlesztői büszkén állítják, hogy mára Európában teljesen egyedülálló tapasztalatot szereztek a házi malmokhoz használt gránitkövekkel kapcsolatban.

35 évvel ezelőtt kezdődött a „kőkeresés”. Több, mint öt éven át Európa-szerte kutatták a különböző gránitköveket és tesztelték előnyeiket, illetve hátrányaikat annak érdekébe, hogy megtalálják a legalkalmasabbat az MT – malomsorozat számára.

Több száz gránitfajta létezik, azonban közülük csak néhány bizonyult alkalmasnak malomkő kialakítására. A gondos kutatómunkának köszönhetően mára pontosan tudjuk, hogy milyen tulajdonságok fontosak (keménység, kopásállóság, önélezés) malomkő felhasználás szempontjából, illetve hogyan kell viselkednie a gránitnak az őrlési folyamat közben.

Mindenegyes malmokba épített gránit kőpár teljesen egyedülálló!

A malomköveket egyenként kézzel készítik, majd alakítják egymáshoz. A gránit malomkő rendkívül hosszú élettartamúnak bizonyult, legfőbb jellemzője a kiváló kopásállóság, keményebb sok acélfajtánál is. Azonban igazi előnyük, hogy még hosszú évtizedek után is felújíthatóak és ezután ugyanolyan kiváló őrlési tulajdonsággal rendelkeznek, mint újkorukba.

A gránit természetesen kötött, nincs ragasztóanyag felhasználás, önélező és rendkívül tartós.

 

MAX "Special" - a különlegesen faragott gránitkő GLUTÉNMENTES gabonák őrléséhez!

A Salzburgi Malom Manufaktúra a változó igényeknek megfelelően 2016-ban kifejlesztett egy speciális bevágást a gránit malomkőre, mely a legkeményebb gluténmentes gabonákat is tökéletesen megőrli. A MAX "Special" malmot kizárólag gluténmentes gabonákkal tesztelik a Manufaktúrában.