FB pixel

Tanulj meg kalácsot sütni. Könnyebb, mint gondolnád!

Nincs is finomabb egy illatozó foszlós fonott kalácsnál, egy bögre meleg kakaóval, vajjal és mézzel. Ha eddig azt gondoltad, hogy a fonott kalács elkészítése otthon komoly hozzáértést igényel, tévedsz. Nézd meg fotókkal illusztrált blog cikkünket, melyből egy alkalom után megtanulhatod a kalács sütés-fonás rejtelmeit.

Könnyebb, mint gondolnád!

Mielőtt hozzáfogsz, jó ha tudod, hogy a kalácsot nem muszáj kézzel dagasztani. Ha nincs sok időd, vagy egyszerűen csak kényelmes típus vagy, készítsd el a tésztát a Panasonic kenyérsütőben, és csak a fonás részt csináld magad. Az eredmény pont ugyanolyan lesz! Ha azonban át akarod élni a dagasztás-kelesztés izgalmát is, csináld kézzel. A továbbiakban mindkét módszert és receptet megismerheted.

 

Fonott kalács – kézzel dagasztva

Recept:

  • 400 g fehérliszt
  • 100 g rétesliszt
  • 80 g puha vaj
  • 80 g cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 1,5 teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő, vagy egy csomag szárított élesztő
  • 1 tojás a kenéshez

 

  1. A hozzávalókat vedd elő, mérd ki és hagyd szobahőmérsékleten egy fél órát állni. Bármilyen hihetetlen, ennek nagy jelentőssége van!
  2. Kb. 1 dl langyos tejben egy evőkanál cukor segítségével futtasd meg az élesztőt. Ha szárított élesztőt használsz, ezt a lépést hagyd ki és egyből a hármas ponttal folytasd.
  3. Szitáld át a lisztet (ettől foszlósabb lesz a kalács), majd az összes összetevőt keverd össze egy nagy tálban kézzel.
  4. Ha már valamennyire összeállt, a munkalapon folytasd a dagasztást. A dagasztás kb.15 percig tartson.
  5. Formálj gombócot a tésztából és tedd kelesztő tálba, és tedd meleg helyre kb. 50 percre. Ne ijedj meg, ha nem kelt nagyra, majd később a sütés közben fog nagyot nőni.
  6. Az 50 perc lejárta után a tésztát tedd rá lisztezett nyújtódeszkára, vagy a sütő tepsijére, és vágd 3 egyenlő részre, majd formázz belőle hosszú hurkákat.
  7. A hurkák tetejét tapaszd össze és kezd el fonni. Mindig a két szélső hurkát tedd középre, egyiket a másik után, míg el nem fogy. Ha kész a fonat, a végét és az alját tűrd be a fonat alá.
  8. A tésztát kend meg tojással és tedd be a 200 fokos sütőbe 20 percre. Az első 5 percben sokat fog dagadni a tészta. Ha kész, óvatosan tedd ki a kalácsot hűlni egy rácsra.

 

Fonott kalács – Panasonic kenyérsütő gépben dagasztva

  1. Az összes hozzávalót készítsd be a gépbe. Mindenképpen szárított élesztőt használj.
  2. Indítsd el a sima tészta kelesztő programot.
  3. Ha kész, a tésztát tedd rá lisztezett nyújtódeszkára, vagy a sütő tepsijére, és vágd 3 egyenlő részre, majd formázz belőle hosszú hurkákat.
  4. A hurkák tetejét tapaszd össze és kezd el fonni. Mindig a két szélső hurkát tedd középre, egyiket a másik után, míg el nem fogy. Ha kész a fonat, a végét és az alját tűrd be a fonat alá.
  5. A tésztát kend meg tojással és tedd be a 200 fokos sütőbe 20 percre. Az első 5 percben sokat fog dagadni a tészta. Ha kész, óvatosan tedd ki a kalácsot hűlni egy rácsra.

 

Ismerd meg jobban a Panasonic kenyérsütő gépet, melyben nem csak rengeteg féle kenyeret (rozs, teljes kiőrlésű, francia, olasz, magos, stb.), de mennyei tésztákat, pizzákat és lekvárokat is készíthetsz. A készüléket időre be lehet programozni, így mire felkel a család, nincs más dolgod, mint felszeletelni a friss illatozó házi kenyeret, mely nem csak ropogós, de garantáltan adalékanyag mentes, hiszen csak az van benne, amit beleteszel.

Ha pedig érdekelnek a házimalmok és a kenyérsütés, vagy esetleg a saját müzli pelyhesítő, nézd meg további termékeinket itt.