Rozs, a melegítő gabona

A rozs népszerű gabona, mert könnyen termeszthető és könnyű belőle kenyeret sütni. Magas rost-, és fehérje tartalma miatt kiválóan beilleszthető a diétába. Speciális tulajdonsága, hogy sok foszfort és magnéziumot tartalmaz, így fogyasztása téli időszakban kifejezetten jót tesz.

Könnyen termeszthető és könnyű belőle kenyeret sütni

Hazánkban is egyre népszerűbb a rozs, az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt, és mert lisztjéből jó minőségű kenyér süthető, akár önmagában használva, vagy gyakran búzával keverve. Jellegzetes barna színt és kissé savanykás ízt kölcsönöz a kenyerünknek.

Rozs, a melegítő gabona

A rozs fogyasztása téli időszakban nagyon kedvező, ugyanis sok foszfort és rostot tartalmaz, amiből ebben az évszakban hiányt szenvedünk. Ezen kívül magas a fehérje, magnézium, kazein, B vitamin tartalma.  

A rostokban gazdag, rozsból őrölt lisztben kevesebb zsírt és több ásványi anyag van, mint más kenyérgabonában. Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ugyanis javítja a bélműködést.

A rozs csökkenti a vér koleszterinszintjét; magjainak külső héjában lévő hasznos anyagok meggátolják a koleszterin szintézis egyik fontos lépését.

Tritikálé, avagy a búza és rozs keresztezése

A tritikálét a rozs és búza keresztezéséből keletkezett úgy 1870 körül. Takarmány és kenyérgabonának egyaránt termeszthető. Sajnos jelentősége az utóbbi időben lecsökkent. Mind a rozsnak, mind pedig a tritikálénak nagy értéke, hogy magas a fehérjetartalma, és a többi gabonafélénél több szacharint, nitrogént, foszfort és kazeint tartalmaz.

Sokféleképpen elkészíthető

A rozsból sokféle ételt készíthetünk. Lisztté őrölve kenyérbe, pehellyé préselve müzlibe kiváló, de készíthetünk belőle kását is, vagy használhatjuk levesbetétnek, esetleg zöldségekkel egytálételként.

A rozskenyérhez leginkább illő fűszerek: rozmaring, kakukkfű, köménymag.

A mi kedvenc receptjeink:

Rozs-tönköly kenyér

Aszalt szilvás- diós rozskenyér

Rozspehely