FB pixel

Megújult Ankarsrum Assistent- a dagasztógépek csúcsa. Teszteltük!

A megújult Ankarsrum Assistent még erősebb lett, tovább nőtt a garancia idő, egyébként meg maradt, ami volt: egy lélegzetelállító dagasztógép és egy millió feladatra fogható konyhai robotgép. Mostani tesztünk az általános bemutatás mellett két mindennapos használatban gyakran előforduló kiegészítőt vesézi ki. Tartson velünk!

Ankarsrum Assistent - a dagasztógépek csúcsa

Régóta kerestük azt az eszközt, ami valóban tud dagasztani. Sokan ilyekor arra gondolnak, hogy megoldás egy robotgép, ami dagasztani is tud: holott a dagasztás egy komoly és rendkívül eszközigényes folyamat (még ha ez elsőre nem is egyértelmű). A piac pedig tele van olcsóbb és drágább ígéretekkel, de igazán csak akkor derül ki, hogy milyen egy jó dagasztógép, ha kipróbáltuk az Ankarsrumot… Tehát adott egy dagasztógép, ami nemcsak szép és sokféle színben elérhető, de rendkívül sokat is ígér...Vajon méltán tartják az Ankarsum Assistent-et a házipékek legjobb társának? Tartson velünk, teszteltünk a gépet!

Ankarsrum best heavy duty stand mixer for baking

 

Specifikáció: 

  • 1500 wattos motor,
  • önszabályozós sebesség állítás,
  • 7 literes rozsdamentes tartály, ami 45 -130 fordulaton forog,
  • 12 perces időzítő.
  • minden műanyag alkatrész BPA mentes


Alapgéppel szállított tartozékok:

  • Rozsdamentes acél dagasztótál,
  • hagyományos dagasztó kar,
  • csavaros dagasztó fej, spatula a géphez
  • műanyag keverő edény,
  • műanyag fedő,
  • kézi spatula,
  • habverő és krémkeverő fejek.

Tesztelt kiegészítők: Citrusprés , TurmixZöldségszeletelő 

Mit ígér a gyártó? 

És mit tapasztaltunk mi?


Kedvenc részletek: A készülék már önmagában is gyönyörű. A kezelő gombok finoman működnek, és működés közben nagyon csendes. Fantasztikus az integrált spatula, amitől a tészta nem tud a keverő oldalára tapadni, és nagyon szerettük a dagasztótál méreteit (akár 5 kg tészta). És a sokakat csodálkozását és csodálatát kiváltó trükk: bizonyos kiegészítők felhelyezéséhez a készüléket az oldalára kell fordítani. Nagyon vicces de még okosabb megoldás!

Csapatunk a dagasztógépben dagasztott lágyabb kovászos tésztákat és keményebb kifli és kelt tésztákat. Előbbihez a fém dagasztókart, utóbbihoz a leginkább kézi imitálást utánzó műanyag hengert használtuk. A gép mindkét tészta típussal könnyen elbánt. Próbáltunk kisebb, kb. 500 g-os tésztát dagasztani a gépben és egész nagy, 4,5 kg-os tésztát is. A gép nem ugrál le a pultról, stabil és robosztus, a tál nem mozog, a gép nem "nyekereg". Végzi a dolgát üzembiztosan. 

Megéri? Igen. Nagyon! Főleg, ha kenyérsütéshez keresünk valódi eszközt, vagy ha hosszú-hosszú időn keresztül hibátlanul működő „mindenest” keresünk, melynek a keverésen túl is tucatnyi hasznos funkcióban kiemelkedő.

Kisebb konyhákba is jó? Mindenképpen. Sőt, valójában ott mutatkozik meg az egyik nagy előnye; ha egyszerűsíteni szeretnénk konyhai eszközeinket (és nyerni némi pult-helyet), akkor az Ankarsrum – számtalan funkcióján keresztül – ebben igazán nagy segítségünkre lesz.

 

 

 

Egy kis háttér információ: az Ankarsrum robotgépet 1940 óta gyártják Svédországban, Akkoriban még az Electrolux nevet viselt, majd 1969-ben került át az Ankarsrumhoz, és azóta viseli a mai nevét. Minden fém alkatrész – a kar, a tartozékok, a felső rész, a húsdaráló és az összes tartozéka és a motor – öntése, gyártása és összeszerelése az Ankarsrumnál történik. A műanyag alkatrészek beszerzése környékbeli gyártóktól történik (tehát nem „Made in China”!)

Az Ankarsrum a legnagyobb teljesítményű otthoni robotgép a piacon. Még a jóval drágább KitchenAid gépek (pl. KitchenAid professzionális vonal, 300-340 ezer forint fogyasztói ár) teljesítménye is csak harmada, ami bizony jelentős különbség. Az hatalmas erő- a nagyméretű dagasztótál- és a speciális dagasztási technológia kombinációja együttesen teszik egy semmivel össze nem hasonlítható dagasztógép bajnokká az Ankarsrumot.

A speciális működési logikát érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni.

Amíg a legtöbb mixernek a tetején van a motor és felhajtható fejegysége van, addig az Ankarsrum motorja alul van. Ez azt jelenti, hogy könnyebb szemmel kísérni a folyamatokat a keverőtálban, illetve az egyes hozzávalókat adagolni. Emellett, miután végeztünk nem kell az egész nehéz motoros fejegységet kiemelni, és a dagasztóra ragadt tésztát leküzdenünk, hanem a filigrán dagasztó kampót eltávolítjuk és a tökéletesen megdagasztott tészta kényelmesen kivehető a tálból!

Az alul elhelyezett motor teszi lehetővé az Ankarsrum két egyedülálló megoldásából az egyiket: a keverőtál forog! A rögzített tál és mozgó kiegészítők helyett, a tál maga mozog, forog, ezalatt a fém karon tartja a spatulát és az állítható dagasztóhengert (vagy dagasztó kampót).

Ez kialakítás a kenyér (és pizza és még megannyi más) tészta dagasztás szupersztárjává teszi az Ankarsrumot! Az oldalsó spatula, pedig folyamatosan szedi le a tésztát a tál faláról, ez talán a legjobb az egészben. Használat után szinte teljesen tiszta marad a keverőtál, elég egy kis hideg vízben elöblíteni.

 

A készülékkel – a dagasztási eszközök mellett – kapunk egy 3,5 literes keverő tálat, egy habverő- és egy krémkeverő szettet is, mely akár már 2 db tojásfehérje felverésére is alkalmas (otthoni macaron készítők figyelem!), de csapatunk megpróbálta 18 db-bal is, és az is tökéletesen működött! Egyébként ez a fehér keverőtál nem forog, a krémkeverő- illetve a habverő fejek forognak körbe illetve a saját tengelyük körül is forognak. Ennek a kétszeres forgásnak köszönhetően a tojásokat pillanatok alatt felveri.

 

Ismerjünk meg három hasznos kiegészítőt!

A citrusprés használata természetesen egyszerű: csatlakoztatjuk a keverőtál helyére és a forgó részre rányomjuk a félbevágott narancsot, vagy mandarint.

Használatának egyik nagy előnye, hogy forgás sebességét magunk választhatjuk meg (nem érdemes túl nagyra állítani), másrészt a nagy tartalékokkal rendelkező motornak meg sem kottyan egy kis préselés, nem úgy mint sok citrus prés esetében, ahol a gép veszettül kattog, ugrik, miközben mi próbáljuk a narancsunkat rányomni a forgó közepére.

 

 

És most nézzük a Turmix/Blender opciót, amely jól mutatja be az Ankarsrum másik egyedi megközelítését!

A Turmix/Blender esetben, ahogy több más választható tartozéknál is, az Ankarsrumot az oldalára kell fordítani. Ahogy a képen is látható, az 1,5 literes kapacitású Blendert a készülék oldalára rögzítjük.

 Érdekes tehát az elhelyezés, de ami fontosabb, az a használat. Röviden: lenyűgöző! Pillanatok alatt turmixol le szinte bármit, ami ezen a szinten természetes, de ami ennél is nagyszerűbb az a smoothie. Igen, ha tökéletes minőségű smoothie-ra vágyik, akkor ez a kiegészítő lesz az Ön választása!

Végül harmadikként próbáljuk ki a Zöldségszeletelő fejrészt. A használathoz szintén oldalra kell fordítani a gépet. Miután a fehér műanyag fejrészt erősen rögzítjük a vázhoz, benne a csíkozó-szeletelő fejjel, felülről beadagoljuk az uborkát. A gép gyorsan és megbízhatóan dolgozik, szép egyenletes szeleteket vág. Ezután a nagyobb lyukú fejjel kipróbáljuk a sajtreszelést. Az eredmény: pillanatok alatt gyönyörűen lereszelt sajt! A nagyobb sajtdarabokat az adagolóba tesszük és lefelé nyomjuk őket az erre specializált műanyag eszközzel, hogy a kezünk ne sérüljön. A készülék használata teljesen biztonságos. A legkisebb lyukú reszelőfejjel diót daráltunk és száraz kenyeret morzsának. Mindkét esetbem maradéktalanul elégedettek voltunk az aprítás minőségével és gyorsaságával. 

 

Mindent egybevetve, nem mondhatunk mást csak, hogy az Ankarsrum Assitent egy lélegzetelállító készülék, főleg ha valaki kenyérsütéshez keres magának egy megbízható, tartós és nagy teljesítményű társat. A sima és csendes működés, a megnyerő dizájn és a nagyfokú variálhatóság, igazi kedvencünkké avatta az Ankarsrum Assistent dagasztó- és konyhai robotgépet!

 

Az Ankarsrum Assistent dagasztó- és konyhai robotgépről másik részletes tesztünket ide kattintva olvashatja el.

További kiegészítők tesztjék ide kattintva olvashatja.