Alakor: az elfeledett ősgabona

Amikor pár éve megvettük a Salzburgi otthoni gabonamalmunkat, nagy erőkkel kutattam olyan ismerősök után, akik szintén „házimalmosok”. Ekkor szegezték nekem a kérdést, hogy „Te nem ismered az alakort?”. Én így kerültem kapcsolatba ezzel a fantasztikus és kissé elfeledett gabonával, és ma is hálás vagyok érte, hogy rátaláltam. Rendszeresen használom, mert különleges, édeskés íze van, nagyon könnyű vele dolgozni, és mert egyedi gyógyító tulajdonságai vannak, a tönkölyhöz hasonlóan.

Tisztaság, fantasztikus tulajdonságok

Az alakorbúza, a tönkölyhöz hasonlóan az egyik legtisztább gabonának számít. Ez annak köszönhető, hogy a magokat teljesen körbe zárja a búzakalász, így az úgy tud fejlődni, hogy a lehető legkevésbé érik a környezetünkben előforduló káros anyagok és környezeti hatások.

Mindamellett, hogy az alakor a hagyományos búzához képest lényegesen magasabb rost-, és lassú felszívódású szénhidrát-, valamint fehérje tartalommal bír, sokkal több esszenciális zsírsavat, foszfort, káliumot és B6 vitamint tartalmaz. Ezen felül egy pár egészen speciális tulajdonsága is van:

  • Az alakor fehérje szerkezete (glutén szerkezete) 14 kromoszómából (míg a modern búzák 42-ből), ennek köszönhetően a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos a fogyasztása*.
  • Az alacsony glutén tartalom miatt könnyebben és jobban emészthető, mint a többi gabona, és a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak szívódni.
  • Magas a riboflavin tartalma, amely antioxidáns hatású, segít megkötni a szabad gyököket és csökkenti az öregedést
  • A hagyományos búzához képest 2x annyi A vitamint tartalmaz, mely fontos a szem egészségének megőrzésében és a rákmegelőzésben
  • Rendkívül magas a béta karotin és a lutein tartalma, melyek kombinációja segít a rák megelőzésben és a csökkenti az káros sugárzások okozta öregkori szembetegségek kialakulását, illetve védik az immunrendszert.

Különleges illat és ízvilág

Már őrléskor észrevehető, hogy ennek a gabonának mások a tulajdonságai. Házimalomban őrölve textúrája por-szerű, sokkal lágyabb, mint a többi búzáé. Illata jellegzetesen komlós, édeskés. A belőle készült kenyerek, lepények és pogácsák speciális ízvilággal rendelkeznek.

Érdemes kipróbálni ezt a csodatevő gabonát és beiktatni a rendszeres étkezésbe!

*Az alakorbúza fogyasztását gluténérzékenység esetén mindig orvosi konzultáció előzze meg!

A Natur Projekt alakoros receptjei

Az év alakor kenyere

Magos alakor pogácsa

Alakoros répatorta

Alakoros waffel