Kézi vagy gépi sütés

Régen nagymamáink kézzel dagasztották az egész család számára több napra elegendő kovászos kenyér tésztáját nagy teknőkben, majd azt kemencékben sütötték ki.

Manapság többféle lehetőség áll rendelkezésre a tészta vagy akár a teljes kenyér elkészítésére.

Dagasztó géppel való dagasztás

 

A speciálisan dagasztásra kifejlesztett gépek a nagy pékipari dagasztógépek mintájára lettek kifejlesztve. Van egy dagasztó tál, amelybe belenyúlik egy dagasztókar, mely a tésztát pár perc alatt nagy erővel megdagasztja. A gépi dagasztás előnye a kézivel szemben, hogy nagyobb erőt tud a gép kifejteni, mint a kéz, ezen felül több vizet és levegőt lehet a tésztába bele dolgozni. Így a géppel dagasztott kenyerek könnyebb és szellősebb szerkezetűek lesznek, mint a kézzel dagasztott változatok. Igaz ez az élesztős és a természetes kovásszal készülő tésztákra is. A gépi dagasztás után a házipékek olyan formájúra formázzák a tésztát, amilyenre szeretnék és kisütik sütőben vagy kemencében. 

  • Fehér tészta javasolt dagasztási idők: 4-6 perc
  • Teljes kiőrlésű tészta javasolt dagasztási idő: 3-4 perc

Ezeket a dagasztási időket az ANKARSRUM Assistent Original dagasztógép használatánál javasoljuk.

 

Kézi dagasztás vagy gyúrás

 

Sokan úgy vélik, hogy a kézzel dagasztott tészta különlegesebb, mint a géppel dagasztott, ugyanis a pék beledagasztja saját erejét, szeretetét, törődését. A kézi dagasztás begyakorolt mozdulatokkal nem fárasztó, sőt inkább kellemes folyamat: érezhetjük a különböző alapanyagok jellemzőit, majd azt ahogy azok "összeállnak", tésztává alakulnak. Napjainkban is hallani, hogy a tészta akkor van kész, amikor már "a plafonról is folyik a víz". Nos, ennél talán pontosabb segítség az, hogy amikor a tálban az anyagok elkezdenek egy gombóc formává összeállni, még nincs kész a tészta. Akkor van kész, amikor a tészta teljesen homogén, nincsenek benne lisztszemcsék, és felülete fényes. Kézi dagasztással fehér tésztánál a rutinosabbak ezt körülbelül 3-5 perc alatt tudjuk elérni, a kezdők inkább 7-10 perc alatt! A teljes kiőrlésű lisztből készülő kenyereket nem sokáig kell dagasztani, ugyanis könnyen túl lehet őket dagasztani, tehát kb. 3-4 percnyi dagasztással már el tudjuk készíteni a tésztát. A tészta gyúrás terápiás hatásáról itt olvashatja el korábbi blog bejegyzésünket. Csak a házipéken múlik mennyi ideig dagasztja a tésztát és mit formáz belőle.

 

Kényelem a hétköznapokban

 

Hétköznap, amikor kevesebb idő jut a mindennapi teendők mellett a kenyér sütésre, javasoljuk az  időre programozható Panasonic kenyérsütő gép használatát. Ez esetben Önnek nincs semmi más dolga, mint bekészíteni a kiválasztott recept hozzávalóit a gépbe, majd elindítani a kívánt programot. Az automata készülék pedig mindent elvégez Ön helyett azonnal, vagy egy előre kiválaszott időpontra. A gép csak dagasztásra is alkalmas, tehát Önnek megvan a lehetősége, hogy maga formázza és süsse az adott kenyeret vagy péksüteményt.